fbpx

Pieczone ziemniaki z grilla z masłem i przyprawami

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:18
  • Poziom trudności:łatwy

Pieczone ziemniaki z grilla to absolutnie niezbędna potrawa na każdym domowym grillu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybko je się robi i smakują wprost wyśmienicie. Jak je zrobić?

Wiosenna aura idealnie sprzyja towarzyskim spotkaniom na świeżym powietrzu. Szczególnie, kiedy dochodzą do tego smaczne przekąski lub aromatyczne dania z grilla. Ten sposób przygotowywania dań na ciepło daje nam duże pole do popisu. Niemal każdy ma danie, którym chciałby wykazać się podczas grillowego spotkania. Jedni preferują mięso czerwone, inni białe. Znajdzie się również wiele osób stawiających na grillowane warzywa. Możliwości, marynat, sosów i sałatek jest wiele.

Jednym z takich szybkich i smacznych dodatków z grilla, które idealnie będą pasować do przygotowanych przez nas mięs są pieczone ziemniaki z grilla. Z dodatkiem masła i przypraw urozmaicą nasze danie, dodając mu wyrazu i sytości. Przyrządzane w tej formie są idealnie chrupkie z zewnątrz oraz delikatne i miękkie w środku.

- Reklama-

Świetnie sprawdzą się również jako oddzielna przekąska. Możemy urozmaicać ich smak tworząc marynaty w różnych wariacjach. Takie ziemniaczki spokojnie zastąpią nam klasyczne frytki. Możemy podawać je z różnymi sosami, dzięki czemu staną się smacznym oddzielnym daniem.

Urozmaiceniem na stole będzie podanie ich w różnej formie. Możemy nacinać je wzdłuż, wszerz oraz spiralnie. W taki sposób nacinane ziemniaki, zwane często hasselback, świetnie przyozdobią nasz stół i sprawią, że nasi znajomi nie będą mogli się im oprzeć.

Pieczone ziemniaki z grilla z masłem i przyprawami
Pieczone ziemniaki z grilla z masłem i przyprawami

Pieczone ziemniaki z grilla z masłem i przyprawami - składniki

Pieczone ziemniaki z grilla z masłem i przyprawami - przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki należy umyć. Możecie wykorzystać do tego gąbkę kuchenną bądź szczoteczkę.
  2. Ziemniaki tniemy w połowie ale w taki sposób, by nie przekroić ich do końca.
  3. W przekrojone miejsce wkładamy plasterek masła i posypujemy go odrobioną przyprawy uniwersalnej.
  4. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową.
  5. Ziemniaki kładziemy bezpośrednio na węgiel w grillu i pieczemy od 40 do 60 minut.
  6. Co jakiś czas przekręcamy ziemniaki.
  7. Ziemniaki są gotowe, gdy po dotknięciu szczypcami grillowymi, poczujemy, że są miękkie.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy