Pyszny keks nie tylko na święta

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:12
  • Czas gotowania:80
  • Poziom trudności:łatwy

Keks jest ciastem świątecznym ale możemy je również piec na inne okazje. Wspaniale smakuje z herbatą i kawą. Stoi bardzo długo można go również zamrozić. Dzięki bakali ma dużo witamin i łatwiej przemycić je dzieciakom. Wśród potraw goszczących na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia w wielu domach możemy spotkać się z keksem świątecznym. Jest to klasyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, które według upodobania będzie zawierało kolorowe bakalie i przybierało rozmaite, cieszące oko formy.

O wyjątkowości keksu świadczy jego aromat, miękkość i świeżość. Nie musimy więc martwić się, że gdy kawałek ciasta zostanie po świętach, my będziemy musieli się go pozbyć. Idealnie będzie pasował do porannej kawy oraz popołudniowej herbaty jeszcze długo po wspólnie spędzonych z rodziną świętach.

Keks to ciasto ucierane na maśle. W święta najlepiej będzie smakował upieczony na 3 dni wcześniej. Zyska wtedy równomierną wilgotność na całej objętości, a bakalie dodane według upodobania sprawią, że ciasto będzie słodkie.

- Reklama-

Zazwyczaj keks podawany jest w klasycznej podłużnej formie, ale upieczony w formie do babki piaskowej z dodatkiem jasnej lub ciemnej polewy urozmaici także wystrój naszego świątecznego stołu.

Keks uwielbiany jest przez dzieci za swój słodki smak, dorosłym przypomina o tradycyjnych smakach z młodzieńczych lat. Ponadczasowy keks świąteczny to proste w wykonaniu ciasto, które przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom.

Prosty keks na święta - składniki

Prosty keks na święta - przepis krok po kroku

  1. Białka ubijamy z częścią cukru na sztywną pianę.
  2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i tłuszczem oraz nasionkami z wanilii.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  4. Do miski z utartymi żółtkami wrzucamy bakalie. Można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Następnie całość mieszamy i dodajemy na przemian po 1 łyżce z białek i mąki, delikatnie mieszamy aż do wyczerpania się składników.
  5. Ciasto wkładamy do wysmarowanych podłużnych foremek. Mogą być typowe do keksa.
  6. Pieczemy 45 minut i gotowe. Można zrobić także polewę np. lukier cytrynowy, lub posypać cukrem pudrem.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy