fbpx

Sos tzatziki nie tylko do mięsa

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:15
  • Poziom trudności:łatwy

Sos tzatziki, który przywędrował do nas z kuchni Śródziemnomorskiej zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Jest nie tylko świetnym składnikiem do dań mięsnych, ale sprawdzi się także do kanapek, warzyw czy jako dip do słonych przekąsek. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Jak go zrobić? Potrzebujecie jedynie kilku składników.

W 97 procentach składają się z wody, mają bardzo niski indeks glikemiczny, przez co posiadają bardzo mało kalorii. Świeże ogórki często goszczą na naszych stołach. Są idealnym dodatkiem do codziennych obiadów, śniadań i przekąsek. Sprawdzą się w każdej diecie. Połączenie startych ogórków z delikatnym jogurtem i wyrazistym czosnkiem świetnie urozmaici nasze posiłki. Sos tzatziki możemy wykorzystać zarówno do dań głównych, grillowych oraz przekąsek. Możemy go użyć jako dip do nachosów, urozmaicając wykorzystanie klasycznego sosu czosnkowego.

Do przygotowania sosu tzatziki wykorzystujemy świeże ogórki, co sprawia, że jest on zdrowy, lekki, a zarazem wyrazisty. Nie zapomnijmy o właściwościach użytego do jego przyrządzenia czosnku, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Odpowiednia jego ilość w naszej diecie zahamuje rozwój bakterii w organizmie, zwalczy infekcje i obniży ciśnienie krwi. Dobrze wpłynie też na nasze trawienie.

- Reklama-

Sos tzatziki wzbogaci smak naszych dań, sprawiając, że przypadną one do gustu nawet wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu i spotkania ze znajomymi. Zadbajmy o to, żeby użyte podczas przygotowywania sosu proporcje idealnie ze sobą współgrały i tworzyły smak, po który każdy ochoczo będzie sięgał przy stole.

Sos tzatziki - składniki

Sos tzatziki - przepis krok po kroku

  1. Ogórki należy obrać ze skórki. Jeżeli mają duże nasionka – usuńcie je. Zetrzyjcie je na tarce jarzynowej i posólcie by puściły sok.
  2. Umyjcie i posiekajcie na drobno koperek. Wystarczy około dwóch łyżek.
  3. Posolone ogórki puszczą dużo wody. Należy ją wylać.
  4. Do ogórków dodajemy 300 ml jogurtu naturalnego, trzy łyżki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, który przepuszczamy przez praskę. Następnie koperek, sól i pieprz do smaku. Niektórzy dodają także kilka kropelek cytryny.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy