Ogórki to idealny sposób na dietę. W 97 procentach składają się z wody i mają bardzo niski indeks glikemiczny, przez co i mało kalorii. Zawierają dużo minerałów oraz potrzebnych naszemu organizmowi witamin. Świeże gruntowe ogórki nadają się niemal do wszystkiego, a ich smak kojarzy się przede wszystkim z latem. Jak cieszyć się nim nawet w zimie?
Zamarynowane ogórki idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek, dań czy sosów. Nie tracą przez to swoich właściwości, a po zakonserwowaniu nadal są niskokaloryczne, dzięki temu przez cały rok są dobrym źródłem witaminy A, C, D, i E oraz wielu minerałów.
Korniszony w zalewie octowej to genialny pomysł na przekąskę, a kanapka z wędliną w połączeniu z niczym innym nie będzie smakować tak dobrze. Urzekają chrupkością i delikatnym octowym posmakiem, który będzie pasować do niemal każdej potrawy. W tradycyjnej polskiej kuchni żadna kanapka ze smalcem nie może być podana bez towarzyszącego jej ogórka konserwowego.
Zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu jak najmniejsze ogórki gruntowe, które w połączeniu z octową zalewą o odpowiednich proporcjach dają wyjątkowy smak doceniany przede wszystkim w połączeniu z różnymi mięsami. Kolejną z pozytywnych stron korniszonów w occie jest łatwość i szybkość w ich przygotowaniu.
Prosty przepis na korniszony w zalewie - składniki
Prosty przepis na korniszony w zalewie - przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie myjemy.
- Do słoików wkładamy koper i czosnek.
- Zimną wodę mieszamy z solą.
- Do słoików wkładamy ogórki układając je bardzo ciasno.
- Słoiki zalewamy zimną zalewą i zamykamy.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.