Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:80
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie jest niezwykle popularna w sklepach. W polskich domach często robi się ją na jesieni, gdy z ogródka zbieramy ostatnie pomidory i nie mamy, co z nimi zrobić. Przepis na sałatkę bywa wtedy niezwykle pomocny.

Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie to pyszna propozycja dla miłośników kwaśnych i chrupiących smaków. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, mięs z grilla, czy jako samodzielna przekąska. Przygotowana w słoiku, w którym znajduje się marynata, sałatka z zielonych pomidorów jest łatwa do przechowywania i transportu.

Marynata, w której znajdują się pomidory, to mieszanka różnych składników, która pozwala na zachowanie świeżości warzyw oraz dodaje im charakterystycznego smaku i aromatu. Najczęściej składa się z octu, wody, cukru, soli, pieprzu i innych aromatycznych przypraw. Pomidory zalewane są tą marynatą i pozostawiane w słoiku na określony czas, aby dokładnie się nasyciły.

- Reklama-

Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie to świetna alternatywa dla tradycyjnych sałatek, szczególnie w sezonie, kiedy mamy dużo niedojrzałych pomidorów. Jest to również doskonały sposób na przechowanie nadmiaru warzyw, których nie zdążyliśmy zużyć w czasie. Dzięki temu, że sałatka jest przygotowana w słoiku, możemy ją przechowywać w lodówce przez dłuższy czas, a nawet zabrać ze sobą na wakacje lub do pracy.

Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie to smaczna i zdrowa przekąska, która świetnie komponuje się z wieloma innymi potrawami. Warto spróbować przygotować ją samodzielnie w domu, korzystając z najlepszych składników i tradycyjnych metod konserwacji.

Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie - składniki

Sałatka z zielonych pomidorów w słoiku w marynacie - przepis krok po kroku

  1. Pomidory kroimy w plastry, dodajemy cebulę pokrojona w piórka. Solimy i zostawiamy na całą noc.
  2. Na drugi dzień, do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, pieprz, ziele angielskie i dodajemy liście laurowe.
  3. Do gorącej zalewy wrzucamy pomidory i zagotowujemy zalewę. Nie gotujemy, bo pomidory będą za miękkie.
  4. Całość wkładamy do słoików i zamykamy. W razie potrzeby możemy krótko pasteryzować.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy