Imbir to warzywo korzeniowe, które jest powszechnie stosowane w kuchni i tradycyjnej medycynie. Charakteryzuje się wyraźnym, słodko-pikantnym smakiem i lekko ostrym aromatem. Zwykle jest sprzedawany w postaci świeżego korzenia, suszonego proszku lub jako sok lub ekstrakt olejowy. Imbir jest podstawą wielu kuchni azjatyckich i indyjskich i jest używany w różnych potrawach, zarówno słodkich, jak i pikantnych.
Świeży imbir można zetrzeć, posiekać lub pokroić w plasterki i dodać do frytek, curry, marynat i sosów. Może być również używany do robienia herbaty, piwa imbirowego. Suszony imbir w proszku może być stosowany jako przyprawa do pieczenia, zwłaszcza pierników, ciastek i ciast.
Używając imbiru w kuchni, należy pamiętać, że smak świeżego imbiru jest silniejszy niż suszonego imbiru w proszku. Świeży imbir należy przechowywać w lodówce i można go przechowywać przez kilka tygodni. Suszony imbir w proszku należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu i można go przechowywać przez kilka miesięcy.
Ciekawostka: Imbir był używany od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie do leczenia różnych dolegliwości, w tym nudności, wymiotów i bólu. Uważa się również, że ma właściwości przeciwzapalne i jest czasami stosowany w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
Kontakt: kontakt@smacznyblog.pl
© Smacznyblog.pl by jotem, Mapa witryny