Tonkatsu to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii, a sos Tonkatsu to nieodłączny element tej potrawy. Jest to gęsty i słodki sos, który idealnie pasuje do chrupiącej panierki, którą są pokryte kotlety wieprzowe. Jednak sos Tonkatsu jest również stosowany do innych dań, takich jak krokiety, smażone krewetki czy ryż.
Historia sosu Tonkatsu sięga XIX wieku, kiedy to po raz pierwszy został wprowadzony do japońskiej kuchni. Początkowo był to sos angielski, tzw. Worcestershire, który został sprowadzony do Japonii przez brytyjskich marynarzy. Japończycy docenili smak sosu i zaczęli go stosować w swoich potrawach, w tym w Tonkatsu.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.
Wkrótce zaczęto produkować w Japonii własną wersję sosu Worcestershire, dopasowaną do japońskiego podniebienia. Dodano do niego więcej cukru, octu, jabłek i cebuli, a także kilka innych składników, takich jak musztarda, czosnek czy sos sojowy. Powstał w ten sposób sos Tonkatsu, który idealnie pasował do smażonych kotletów wieprzowych.
Dziś sos Tonkatsu jest jednym z najbardziej popularnych sosów w Japonii i jest dostępny w większości restauracji serwujących Tonkatsu. Sos Tonkatsu jest również dostępny w sklepach spożywczych i może być używany w domowej kuchni.
Sos Tonkatsu jest gęsty, ciemnobrązowy i słodki, a jego smak jest połączeniem słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Zawiera cukier, ocet, sos sojowy, koncentrat jabłkowy, pastę pomidorową, musztardę, cebulę, czosnek i przyprawy. Niektóre wersje sosu Tonkatsu mogą zawierać również piwo, mirin czy wodorosty.
Zastosowanie sosu Tonkatsu jest bardzo wszechstronne. Oprócz Tonkatsu, sos Tonkatsu jest idealny do smażonych ryb, mięsa drobiowego, kotletów schabowych czy marynowanych jajek. Sos Tonkatsu można również stosować jako dip do krokiecików, frytek czy warzyw.
sos Tonkatsu składniki
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1/4 szklanki sake lub białego wina,
- 1/4 szklanki mirinu,
- 3 łyżki cukru,
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 1 łyżeczka imbiru (drobno posiekany),
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki wody
sos Tonkatsu - przepis krok po kroku
- W dużym garnku wymieszaj sos sojowy, sake lub białe wino i mirin. Dodaj cukier, czosnek i imbir. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień do średniego i gotuj sos przez około 5 minut, aż zacznie gęstnieć.
- W miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą, a następnie dodaj do garnka z sosem. Mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje.
- Gdy sos ma już odpowiednią konsystencję, odstaw go z ognia i ostudź.
- Gotowy sos Tonkatsu można podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smaczna porada:
- Sos Tonkatsu można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 1-2 tygodnie.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do sosu Tonkatsu trochę gorczycy lub octu jabłkowego dla dodatkowego smaku.
- Zamiast mirin lub sake możesz dodać ocet ryżowy