fbpx

Buraczki zesmażane

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:30
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:10
  • Poziom trudności:łatwy

Buraczki zesmażane na patelni to jeden z moich ulubionych dodatków do drugich dań. Są tak pyszne, że zazwyczaj dominują na moim talerzu i mógłbym je jeść same. Jak je zrobić?

Buraczki zesmażane - składniki

Buraczki zesmażane - przepis krok po kroku

  1. W sklepie możemy kupić dwa rodzaje buraczków – albo świeże tzw. surowe, które po zakupie trzeba umyć i bez obierania ugotować. Najlepiej kupować podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Po ugotowaniu skórka najczęściej ładnie sama odchodzi. Dzięki gotowaniu bez obierania – buraki nie tracą smaku. Alternatywnie w wielu sklepach możemy kupić już ugotowane buraki, które najczęściej są próżniowo zapakowane. Wtedy wykonanie buraczków zesmażanych jest szybsze, bo nie trzeba ich wcześniej gotować.
  2. Po ugotowaniu buraków i ich ostygnięciu należy zetrzeć warzywa na mniejszej tarce jarzynowej. Wiele osób, w tym ja, lubią gdy buraczki są drobno starte – wtedy możecie wykorzystać tarkę jak do placków ziemniaczanych. Są także przepisy z nieco większymi kawałkami buraczków – musicie spróbować obu wersji i wybrać waszym zdaniem najlepszą.
  3. Buraczki wkładamy do pustego garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody i grzejemy je na małym ogniu.
  4. Do buraczków dodajemy pół łyżeczki soli i cukru, parę kropel soku z cytryny (bądź odrobinę kwasku cytrynowego).
  5. W międzyczasie robimy zasmażkę. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją na zimną patelnię. Dolewamy 2 łyżki oleju oraz dosypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Jeżeli mąka za szybko wciągnie olej – można dodać kolejną łyżkę. Podsmażamy mieszając do momentu aż mąka się zarumieni.
  6. Zasmażkę przekładamy do buraczków i mieszamy.
  7. Dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18% i chwilę mieszamy.
  8. Dosmaczamy solą, cukrem i sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym).
  9. I gotowe! smacznego.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.