Buraczki zesmażane na patelni to jeden z moich ulubionych dodatków do drugich dań. Są tak pyszne, że zazwyczaj dominują na moim talerzu i mógłbym je jeść same. Jak je zrobić?
Buraczki zesmażane - składniki
Buraczki zesmażane - przepis krok po kroku
- W sklepie możemy kupić dwa rodzaje buraczków – albo świeże tzw. surowe, które po zakupie trzeba umyć i bez obierania ugotować. Najlepiej kupować podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Po ugotowaniu skórka najczęściej ładnie sama odchodzi. Dzięki gotowaniu bez obierania – buraki nie tracą smaku. Alternatywnie w wielu sklepach możemy kupić już ugotowane buraki, które najczęściej są próżniowo zapakowane. Wtedy wykonanie buraczków zesmażanych jest szybsze, bo nie trzeba ich wcześniej gotować.
- Po ugotowaniu buraków i ich ostygnięciu należy zetrzeć warzywa na mniejszej tarce jarzynowej. Wiele osób, w tym ja, lubią gdy buraczki są drobno starte – wtedy możecie wykorzystać tarkę jak do placków ziemniaczanych. Są także przepisy z nieco większymi kawałkami buraczków – musicie spróbować obu wersji i wybrać waszym zdaniem najlepszą.
- Buraczki wkładamy do pustego garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody i grzejemy je na małym ogniu.
- Do buraczków dodajemy pół łyżeczki soli i cukru, parę kropel soku z cytryny (bądź odrobinę kwasku cytrynowego).
- W międzyczasie robimy zasmażkę. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją na zimną patelnię. Dolewamy 2 łyżki oleju oraz dosypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Jeżeli mąka za szybko wciągnie olej – można dodać kolejną łyżkę. Podsmażamy mieszając do momentu aż mąka się zarumieni.
- Zasmażkę przekładamy do buraczków i mieszamy.
- Dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18% i chwilę mieszamy.
- Dosmaczamy solą, cukrem i sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym).
- I gotowe! smacznego.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.