Przepis na stworzenie smacznej przekąski z truskawek nie jest trudny. Do przygotowania chipsów z truskawek wystarczy Wam tylko jeden składnik – truskawki. Te możemy kupić w sklepie przez większość miesięcy w roku. Najlepiej jednak smakują w sezonie, czy wprost z naszego przydomowego ogródka lub balkonowej doniczki. Co ważne, tego typu przekąski możemy kupić gotowe w sklepie, ale ich cena jest znacznie większa niż gdybyśmy chcieli zrobić je sami w domu. To także świetny sposób na zdrową przekąskę dla dzieci w miejsce zwykłych chipsów.
Chipsy z suszonych truskawek - składniki
Chipsy z suszonych truskawek - przepis krok po kroku
- Truskawki należy dokładnie umyć by wyeliminować wszelkie zanieczyszczenia, jak drobinki piasku, czy ziemi. Do tego przepisu nie nadają się zbyt dojrzałe (miękkie, rozpadające się) owoce. Można je wykorzystać do dżemu lub nalewki.
- Z truskawek odrywamy lub wykrawamy szypułki (to zielone 🙂 )
- Truskawki kroimy w równe plasterki
- Jeżeli korzystamy z suszarki do owoców, to równo rozkładamy plasterki na różnych piętrach urządzenia. Suszymy przez 5-6 godzin w temperaturze około 60 stopni Celsjusza. Jeżeli chcemy zrobić to w piekarniku – plasterki należy rozłożyć na papierze do pieczenia (aby nie przykleiły się do blachy). 50 stopni z wyłączonym termoobiegiem wystarczy przez kilka godzin by truskawki zamienić w chrupiące chipsy.
Smaczna porada:
- Truskawki możesz wysuszyć na kilka sposobów: naturalnie (w ciepłym i suchym miejscu), przy użyciu piekarnika, oraz za pomocą suszarki do owoców, warzyw i grzybów.
Przydatne urządzenia:
- Suszarka do warzyw, owoców i grzybów
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.