Deser tort beza pavlova

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:30:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:01:00:00
  • Poziom trudności:średni

Pavlova to deser, którego nazwa pochodzi od słynnej rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Jest to deser na bazie bezy, zwykle przygotowywany z chrupiącej skorupy bezy wypełnionej bitą śmietaną i udekorowanej owocami. Najczęściej używane owoce to kiwi, truskawka i marakuja.

Beza do Pavlova jest przygotowywana przez ubijanie białek z cukrem na sztywną pianę. Następnie mieszaninę rozprowadza się na blasze do pieczenia i formuje w okrąg. Beza jest następnie pieczona w niskiej temperaturze, aż będzie chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku.

Po ostygnięciu beza jest nadziewana bitą śmietaną i posypana świeżymi owocami. Śmietanę i owoce dodaje się zwykle tuż przed podaniem, aby beza nie była rozmoczona.

- Reklama-

Z Pavlova można również zrobić warstwowy deser, rozprowadzając warstwę bitej śmietany na wierzchu bezy, a następnie warstwę owoców i powtarzając czynność, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.

Pochodzenie Pavlova jest przedmiotem debaty, a Australia i Nowa Zelandia twierdzą, że stworzyły ten deser. Pierwszy znany przepis na Pavlova pojawił się w nowozelandzkiej książce kucharskiej w latach dwudziestych XX wieku, ale twierdzi się również, że deser powstał na cześć Anny Pavlovej podczas jej podróży po Australii i Nowej Zelandii w latach dwudziestych XX wieku.

Pavlova to deser często podawany podczas specjalnych okazji, takich jak Boże Narodzenie i Wielkanoc. Jest to również popularny deser w miesiącach letnich, ponieważ jest lekki i orzeźwiający.

Beza pavlova - składniki

Beza pavlova- przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce do mieszania ubij białka, aż utworzą sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając białka.
  4. Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze przez minutę lub dwie, aż beza będzie błyszcząca i gładka.
  5. Dodaj ocet, skrobię kukurydzianą i ekstrakt waniliowy do bezy i delikatnie wymieszaj.
  6. Rozłóż masę bezową na przygotowanej blasze do pieczenia, tworząc duży okrąg i robiąc lekkie wgłębienie na środku.
  7. Piec bezę w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę lub do momentu, aż zewnętrzna strona będzie chrupiąca, a wewnętrzna miękka i ciągnąca się.
  8. Wyłącz piekarnik i pozwól bezie całkowicie ostygnąć w piekarniku (zapobiegnie to pękaniu)
  9. Po ostygnięciu wyjmij bezę z piekarnika i umieść ją na talerzu.
  10. W osobnej misce ubij śmietanę 30%, aż utworzy sztywną pianę.
  11. Ubitą śmietanę rozsmaruj na bezie, wypełniając wgłębienie pośrodku.
  12. Udekoruj bitą śmietanę ulubionymi świeżymi owocami.

Smaczna porada:

Pavlova najlepiej smakuje w dniu, w którym została zrobiona, a beza powinna być przechowywana w suchym miejscu.

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy