Macie ochotę na mrożoną herbatkę w stylu klasycznego ice-tea? To świetnie, bo ja też! Dlatego w dzisiejszym materiale skupiamy się na przygotowaniu tego pysznego przepisu. Jego niewątpliwym plusem jest duża elastyczność – możemy zmieniać smak i składniki według własnych preferencji i co najważniejsze, kilkukrotnie uzupełniać zachowując pierwotny smak i aromat.
Jakie herbaty nadają się do przygotowania Ice-Tea? Najlepiej wykorzystać do tego takie w torebkach (tzw. ekspresowe). Może to być zwykła herbata czarna, bardzo dobrze sprawdzi się również earl grey, zielona herbata, czy owocowa. Jak znacie podstawowe składniki i chcecie nieco poeksperymentować – możecie łączyć ze sobą różne jej rodzaje. A czym słodzić ice-tea? Najczęściej stosuje się cukier bądź miód. Niektóre osoby wykonują własny syrop cukrowy, ale ja osobiście jestem fanem smaku miodu.
A jak można wzmocnić lub urozmaić smak herbatki ice-tea? Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie ziół jak mięta, bazylia, a nawet tymianek. Należy jednak unikać mocnych i ostrych ziół, które mocno zdominują smak. Innym rozwiązaniem to świeże i pokrojone owoce. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, morele, jagody i cytrusy. Chętnie stosuje się również plasterkowany ogórek, który jest coraz częstszym składnikiem wielu napojów. A jak macie już w kieszeni dowód, to możecie również pokręcić smak herbatki czymś mocniejszym. Rum komponuje się wyjątkowo dobrze 🙂
Herbata Ice Tea - składniki
Herbata Ice Tea - przepis krok po kroku
Znając podstawowy przepis na herbatkę Ice-Tea, możecie eksperymentować dodając inne składniki.
- Do dużego dzbanka dodaj 5 torebek herbaty ekspresowej. Zalej dzbanek 1.5-litrami wrzątku.
- Po 10 minutach ostrożnie wyjmij torebki z dzbanka. Dodaj cukier i miód, chwilę zamieszaj.
- Zostaw całość do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj owoce i zioła.
- Umyj owoce i zioła. Przekrój jedną cytrynę na pół i z obu połówek wyciśnij sok do szklanki. Dwie pozostałe cytryny pokrój w plasterki. Pokrój również pomarańczę na plasterki.
- Przelej sok z cytryny do schłodzonej esencji herbacianej. Dodaj plasterki owoców oraz gałązki mięty. Dodaj kostki lodu i dobrze wymieszaj.
- Podawaj w szklankach z kostkami lodu. Da to dodatkowe orzeźwienie. Gdy naszej ice-tea zacznie ubywać z dzbanka – uzupełnij go wodą i dodaj odrobinę cukru.