fbpx

Herbatka Ice-tea

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15
  • Ilość porcji:2L
  • Czas gotowania:10
  • Poziom trudności:łatwy

Macie ochotę na mrożoną herbatkę w stylu klasycznego ice-tea? To świetnie, bo ja też! Dlatego w dzisiejszym materiale skupiamy się na przygotowaniu tego pysznego przepisu. Jego niewątpliwym plusem jest duża elastyczność – możemy zmieniać smak i składniki według własnych preferencji i co najważniejsze, kilkukrotnie uzupełniać zachowując pierwotny smak i aromat.

Jakie herbaty nadają się do przygotowania Ice-Tea? Najlepiej wykorzystać do tego takie w torebkach (tzw. ekspresowe). Może to być zwykła herbata czarna, bardzo dobrze sprawdzi się również earl grey, zielona herbata, czy owocowa. Jak znacie podstawowe składniki i chcecie nieco poeksperymentować – możecie łączyć ze sobą różne jej rodzaje. A czym słodzić ice-tea? Najczęściej stosuje się cukier bądź miód. Niektóre osoby wykonują własny syrop cukrowy, ale ja osobiście jestem fanem smaku miodu.

A jak można wzmocnić lub urozmaić smak herbatki ice-tea? Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie ziół jak mięta, bazylia, a nawet tymianek. Należy jednak unikać mocnych i ostrych ziół, które mocno zdominują smak. Innym rozwiązaniem to świeże i pokrojone owoce. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, morele, jagody i cytrusy. Chętnie stosuje się również plasterkowany ogórek, który jest coraz częstszym składnikiem wielu napojów. A jak macie już w kieszeni dowód, to możecie również pokręcić smak herbatki czymś mocniejszym. Rum komponuje się wyjątkowo dobrze 🙂

- Reklama-

Herbata Ice Tea - składniki

Herbata Ice Tea - przepis krok po kroku

Znając podstawowy przepis na herbatkę Ice-Tea, możecie eksperymentować dodając inne składniki.

  1. Do dużego dzbanka dodaj 5 torebek herbaty ekspresowej. Zalej dzbanek 1.5-litrami wrzątku.
  2. Po 10 minutach ostrożnie wyjmij torebki z dzbanka. Dodaj cukier i miód, chwilę zamieszaj.
  3. Zostaw całość do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj owoce i zioła.
  4. Umyj owoce i zioła. Przekrój jedną cytrynę na pół i z obu połówek wyciśnij sok do szklanki. Dwie pozostałe cytryny pokrój w plasterki. Pokrój również pomarańczę na plasterki.
  5. Przelej sok z cytryny do schłodzonej esencji herbacianej. Dodaj plasterki owoców oraz gałązki mięty. Dodaj kostki lodu i dobrze wymieszaj.
  6. Podawaj w szklankach z kostkami lodu. Da to dodatkowe orzeźwienie. Gdy naszej ice-tea zacznie ubywać z dzbanka – uzupełnij go wodą i dodaj odrobinę cukru.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.