Pieczone ćwiartki ziemniaczane w ziołach

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10 minut
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:1 godzina
  • Poziom trudności:Łatwy

Pieczone ćwiartki z ziemniaków to bardzo łatwy i szybki przepis, który nada się na różne okazje. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i samodzielna smaczna przekąska na obiad, czy imprezę. Przepis nie wykorzystuje ani grama tłuszczu, smażenie i frytkownicę zastąpiliśmy pieczeniem, więc nie musicie się obawiać o cholesterol.

Dużym plusem tego przepisu jest możliwość stosowania ulubionych ziół. Mogą to być gotowa mieszanka np. zioła prowansalskie, do grzanek złocistych, frytek lub samych ziemniaków. Można również po prostu odrobinę posolić ziemniaki i dodać nieco koperku, także mrożonego. Tak przygotowane składniki można upiec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Dobrym rozwiązaniem jest również tzw. frytkownica beztłuszczowa – na gorące powietrze.

Uwaga, tego typu dania możecie kupić jako gotowe mrożonki. Idąc na skróty zwróćcie uwagę na ich skład i sposób przygotowania. Wiele z nich jest wstępnie smażonych na najtańszych olejach i następnie głęboko mrożonych.

- Reklama-

Pieczone ćwiartki ziemniaczane w ziołach

Pieczone ćwiartki ziemniaczane w ziołach - przepis krok po kroku

Do tego przepisu potrzebujemy około 1 kilograma ziemniaków młodych lub starych (porcja dla 4 osób).

  1. Po umyciu ziemniaków lub obraniu ze skórki, kroimy je w ćwiartki (ziemniak na pół i otrzymane połówki również na pół).
  2. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Alternatywnie możemy użyć frytkownicy beztłuszczowej.
  3. Pieczemy ziemniaki przez około 30-40 minut, mieszając 2-3 razy w trakcie pieczenia. Pozwoli to na ich równomierne upieczenie.
  4. Gdy ziemniaki pokryją się delikatną złocistą skórką wyciągamy je z piekarnika. Przekładamy do miski.
  5. Do miski dodajemy szczyptę soli i ulubione przyprawy. Jeżeli wybrana przez Was mieszanka przypraw ma w składzie sól – nie dodawajcie jej dodatkowo, ziemniaki będą zbyt słone. Możemy dodać także świeżego koperku. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Podajemy w dużej misce jako główna przekąska lub jako dodatek do innych potraw.

Smaczna porada

  • W przypadku młodych ziemniaków wystarczy dobrze umyć ich skórkę i można jeść ziemniaki także ze skórką.
  • W przypadku starych ziemniaków – należy je obrać przed pokrojeniem w ćwiartki.
  • Jeżeli chcecie skrócić czas pieczenia – możecie przed samym pieczeniem ugotować ziemniaki.

Przydatne urządzenia

  • Piekarnik
  • Frytkownica beztłuszczowa

 

5/5 (1 Review)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy