Pieczone ćwiartki z ziemniaków to bardzo łatwy i szybki przepis, który nada się na różne okazje. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i samodzielna smaczna przekąska na obiad, czy imprezę. Przepis nie wykorzystuje ani grama tłuszczu, smażenie i frytkownicę zastąpiliśmy pieczeniem, więc nie musicie się obawiać o cholesterol.
Dużym plusem tego przepisu jest możliwość stosowania ulubionych ziół. Mogą to być gotowa mieszanka np. zioła prowansalskie, do grzanek złocistych, frytek lub samych ziemniaków. Można również po prostu odrobinę posolić ziemniaki i dodać nieco koperku, także mrożonego. Tak przygotowane składniki można upiec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Dobrym rozwiązaniem jest również tzw. frytkownica beztłuszczowa – na gorące powietrze.
Uwaga, tego typu dania możecie kupić jako gotowe mrożonki. Idąc na skróty zwróćcie uwagę na ich skład i sposób przygotowania. Wiele z nich jest wstępnie smażonych na najtańszych olejach i następnie głęboko mrożonych.
Pieczone ćwiartki ziemniaczane w ziołach
Pieczone ćwiartki ziemniaczane w ziołach - przepis krok po kroku
Do tego przepisu potrzebujemy około 1 kilograma ziemniaków młodych lub starych (porcja dla 4 osób).
- Po umyciu ziemniaków lub obraniu ze skórki, kroimy je w ćwiartki (ziemniak na pół i otrzymane połówki również na pół).
- Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Alternatywnie możemy użyć frytkownicy beztłuszczowej.
- Pieczemy ziemniaki przez około 30-40 minut, mieszając 2-3 razy w trakcie pieczenia. Pozwoli to na ich równomierne upieczenie.
- Gdy ziemniaki pokryją się delikatną złocistą skórką wyciągamy je z piekarnika. Przekładamy do miski.
- Do miski dodajemy szczyptę soli i ulubione przyprawy. Jeżeli wybrana przez Was mieszanka przypraw ma w składzie sól – nie dodawajcie jej dodatkowo, ziemniaki będą zbyt słone. Możemy dodać także świeżego koperku. Całość dokładnie mieszamy.
- Podajemy w dużej misce jako główna przekąska lub jako dodatek do innych potraw.
Smaczna porada
- W przypadku młodych ziemniaków wystarczy dobrze umyć ich skórkę i można jeść ziemniaki także ze skórką.
- W przypadku starych ziemniaków – należy je obrać przed pokrojeniem w ćwiartki.
- Jeżeli chcecie skrócić czas pieczenia – możecie przed samym pieczeniem ugotować ziemniaki.
Przydatne urządzenia
- Piekarnik
- Frytkownica beztłuszczowa
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.