Zakręcone ziemniaki kojarzą nam się przede wszystkimi z szybkim jedzeniem z budek i foodtrucków ustawionych w turystycznie popularnych miejscach. Kosztują często blisko 15 złotych i są smażone na głębokim tłuszczu, co może jest i smaczne, ale bardzo niezdrowe. Tymczasem, takie zakręcone ziemniaczane świderki możemy zrobić w domu. Takie przekąski lubią w szczególności dzieci.
Pieczone zakręcone ziemniaki świderki składniki
Pieczone zakręcone ziemniaki świderki - przepis krok po kroku
Do przygotowania tego przepisu bardzo pomocna jest specjalna maszynka do cięcia ziemniaków w świderki. Co ważne – są one połączone ze sobą, a nie przecinane jak talarki. Dzięki temu bardzo szybko i łatwo uzyskujemy ziemniaczaną harmonijkę. Wystarczy nadziać ziemniaka na spiralę i obracać korbą. Wirujący ziemniak przesuwa się w jedną ze stron cały czas stykając się z ostrzem. Te formuje go w charakterystyczny, spiralny kształt.
Możemy ją usmażyć na głębokim oleju (np. we frytkownicy) lub upiec w piekarniku. W przypadku piekarnika, należy rozgrzać go do 220 stopni, ziemniaczane świderki położyć na blasze i piec przez około 30-40 minut. Po wyjęciu, świderki obsypujemy przyprawami.
Pieczone zakręcone ziemniaki świderki
Smaczna porada:
- Upieczone świderki możecie delikatnie przetrzeć olejem. Dzięki temu przyprawy będą lepiej przywierały.
Przydatne urządzenia:
- Maszynka do cięcia ziemniaków w świderki. Koszt około 20-50 zł. Polecam kupno metalowej, bo plastikowa się szybko wyrabia i przestaje działać. Możecie taką kupić w tym miejscu.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.