W dzisiejszym przepisie pokazujemy Wam, jak przygotować od podstaw pyzy z mięsem. To pyszny przepis, którym bez problemu naje się duża rodzina. Pyzy lubią być też odgrzewane, więc możemy je przechowywać przez kilka dni.
Bulion mięsny składniki
Pyzy z mięsem – składniki
Składniki do farszu na pyzy
Składniki na ciasto pyz
- pół kilograma surowych ziemniaków. Najlepsze są takie z dużą ilością skrobi,
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
- 150 gramów mąki ziemniaczanej,
- 100 gramów mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli
Pyzy z mięsem - przepis krok po kroku
- Do pustego garnka dodajemy pół kilograma obranych ziemniaków i zalewamy je wodą. Lekko solimy. Zabieramy się za następny krok czekając, aż ugotują się do miękkości. Jak się ugotują, to należy odcedzić ziemniaki i poczekać aż ostygną.
Przygotowanie farszu na mięso
- Jeżeli do przepisu wykorzystujemy mięso w kawałku. Należy je pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć mięso z wody, odczekać chwilę aby ostygło, a następnie je zmielić np. w maszynce do mielenia mięsa.
- Jeżeli do przepisu wykorzystujemy mięso mielone, to musimy je poddusić na patelni razem z cebulą. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso mielone, podlewamy je szklanką wody i całość dusimy na małym ogniu. Na początku możemy pomóc sobie dusząc składniki pod przykryciem, ale pod koniec należy odkryć by odparować nadmiar wody. Jeżeli woda za szybko na początku odparuje – możecie dodać jej więcej.
- Tak przygotowane mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, majeranek, estragon, sól i pieprz. Mieszamy całość ręką i odstawiamy by chwilę się przegryzło (do momentu przygotowania ciasta). Jeżeli składniki są jeszcze bardzo gorące – mieszajcie je łyżką, aby się nie oparzyć.
Przygotowanie ciasta na pyzy
- Teraz przyszła kolej na przygotowanie ciasto na pyzy. Pół kilograma surowych ziemniaków obieramy, a następnie ścieramy na najdrobniejszej tarce. Przy użyciu dłoni lub gazy wyciskamy nadmiar wody ze startych ziemniaków.
- Ugotowane wcześniej ziemniaki, po ostygnięciu mielimy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki dodajemy do pustej miski.
- Do ziemniaków dodajemy skrobię, mąkę ziemniaczaną i sól. Całość zagniatamy ręką.
- Przygotowane ciasto przekładamy na blat lub stolnicę. Warto je wcześniej posypać mąką pszenną by ciasto się nie przykleiło.
- Z ciasta uformować dwa wałki podobnej szerokości o grubości kilku centymetrów np. 5 cm.
- Ciasto kroimy co mniej więcej 5 centymetrów.
- Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni. Przy użyciu łyżeczki nakładamy farsz. Jedna łyżeczka wystarczy.
- Zlepiamy w okrągłą pyzę.
- Przy użyciu tej samej techniki przygotowujemy pozostałe pyzy.
Gotowanie pyz
- Wybieramy średniej wielkości garnek lub nieco większy i uzupełniamy go w połowie zimną wodą. Dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy.
- Ostrożnie wkładamy po kilka sztuk pyz. Gotujemy około 4-5 minut do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Pyzy są gotowe zaraz po ugotowaniu.
Podajemy ze skwarkami lub podduszoną cebulką. Świetnie smakują również podsmażone na drugi dzień na patelni. Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.