Czerwona pomarańcza zwana także „krwawą pomarańczą”, to owoc cytrusowy, który z zewnątrz wygląda bardzo podobnie do pomarańczy. Ma jednak ciemnoczerwone owoce i sok. Co ciekawe, tak intensywny kolor powstaje gdy owoce dojrzewają w momencie, gdy dnie są bardzo ciepłe, a noce już zimne. Intensywność koloru zależy więc od pory roku, w jakiej zostały zebrane. Sezon na nie zaczyna się od grudnia i trwa do kwietnia. Często mają mniej nasion od zwykłej pomarańczy i są całkiem słodkie. Mają bardziej kwiatowy i cierpki smak.
Lemoniada z czerwonej pomarańczy - składniki
Lemoniada z czerwonej pomarańczy - przepis krok po kroku
- Pomarańcze kroimy w ćwiartki i dokładnie wyciskamy z nich sok. Z racji tego, że mają bardzo małą ilość nasion – możecie wykorzystać do tego wyciskarkę wolnoobrotową.
- Sok przelewamy do szklanego dzbanka i uzupełniamy wodą.
- Jeżeli sama krwawa pomarańcza jest zbyt cierpka dla Was – możecie dodać 2 łyżeczki cukru.
- Na koniec wrzucamy kilka kostek lodu i podajemy schłodzone.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.