Lemoniada z czerwonej pomarańczy

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:1,5L
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

Czerwona pomarańcza zwana także „krwawą pomarańczą”, to owoc cytrusowy, który z zewnątrz wygląda bardzo podobnie do pomarańczy. Ma jednak ciemnoczerwone owoce i sok. Co ciekawe, tak intensywny kolor powstaje gdy owoce dojrzewają w momencie, gdy dnie są bardzo ciepłe, a noce już zimne. Intensywność koloru zależy więc od pory roku, w jakiej zostały zebrane. Sezon na nie zaczyna się od grudnia i trwa do kwietnia. Często mają mniej nasion od zwykłej pomarańczy i są całkiem słodkie. Mają bardziej kwiatowy i cierpki smak.

Lemoniada z czerwonej pomarańczy - składniki

Lemoniada z czerwonej pomarańczy - przepis krok po kroku

  1. Pomarańcze kroimy w ćwiartki i dokładnie wyciskamy z nich sok. Z racji tego, że mają bardzo małą ilość nasion – możecie wykorzystać do tego wyciskarkę wolnoobrotową.
  2. Sok przelewamy do szklanego dzbanka i uzupełniamy wodą.
  3. Jeżeli sama krwawa pomarańcza jest zbyt cierpka dla Was – możecie dodać 2 łyżeczki cukru.
  4. Na koniec wrzucamy kilka kostek lodu i podajemy schłodzone.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy