fbpx

Lemoniada z czerwonej pomarańczy

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:1,5L
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:łatwy

Czerwona pomarańcza zwana także „krwawą pomarańczą”, to owoc cytrusowy, który z zewnątrz wygląda bardzo podobnie do pomarańczy. Ma jednak ciemnoczerwone owoce i sok. Co ciekawe, tak intensywny kolor powstaje gdy owoce dojrzewają w momencie, gdy dnie są bardzo ciepłe, a noce już zimne. Intensywność koloru zależy więc od pory roku, w jakiej zostały zebrane. Sezon na nie zaczyna się od grudnia i trwa do kwietnia. Często mają mniej nasion od zwykłej pomarańczy i są całkiem słodkie. Mają bardziej kwiatowy i cierpki smak.

Lemoniada z czerwonej pomarańczy - składniki

Lemoniada z czerwonej pomarańczy - przepis krok po kroku

  1. Pomarańcze kroimy w ćwiartki i dokładnie wyciskamy z nich sok. Z racji tego, że mają bardzo małą ilość nasion – możecie wykorzystać do tego wyciskarkę wolnoobrotową.
  2. Sok przelewamy do szklanego dzbanka i uzupełniamy wodą.
  3. Jeżeli sama krwawa pomarańcza jest zbyt cierpka dla Was – możecie dodać 2 łyżeczki cukru.
  4. Na koniec wrzucamy kilka kostek lodu i podajemy schłodzone.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.