fbpx

Samgyeopsal z boczku

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -

Samgyeopsal to popularne koreańskie danie przyrządzane z cienko pokrojonego, tłustego mięsa z boczku wieprzowego. Mięso jest zwykle grillowane przy stole na grillu gazowym lub węglowym i często podawane z różnymi dodatkami, takimi jak kimchi, marynowane warzywa i sos do maczania. Słowo „samgyeopsal” dosłownie oznacza „trójwarstwowe mięso” w języku koreańskim i odnosi się do trzech warstw tłuszczu, mięsa i skóry w boczku wieprzowym.

Historia samgyeopsalu sięga lat 70. XX wieku, kiedy to po raz pierwszy wprowadzono go jako tanią i dostępną opcję spożycia mięsa w Korei. Szybko zyskał popularność i w latach 80. stał się podstawą kuchni koreańskiej.

Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Obecnie Samgyeopsal jest popularnym daniem w Korei, można go również znaleźć w wielu koreańskich restauracjach na całym świecie. Często jest spożywany jako wspólne danie, przygotowywane i jedzone przy stole z przyjaciółmi i rodziną. Jest również popularnym składnikiem wielu innych dań koreańskich, takich jak smażony ryż czy zupy.

- Reklama-

Samgyeopsal to wysokokaloryczne i wysokotłuszczowe danie, ponieważ jest przygotowywane z tłustego mięsa z boczku wieprzowego. Może być jednak źródłem białka, ale ważne jest, aby zwracać uwagę na wielkość porcji i częstotliwość spożywania, aby zachować zbilansowaną dietę.

Samgyeopsal to popularne koreańskie danie przyrządzane z cienko pokrojonego, tłustego mięsa z boczku wieprzowego. Oto podstawowy przepis na grillowanie samgyeopsalu w domu:

  • Czas przygotowania:00:05:00
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:00:05:00
  • Poziom trudności:łatwy

Samgyeopsal z boczku składniki

Samgyeopsal z boczku - przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Weź cienko pokrojone mięso z boczku wieprzowego i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Rozgrzej grill lub patelnię na średnim ogniu.
  3. Gdy grill się rozgrzeje, umieść mięso z boczku wieprzowego na grillu i piecz przez 2-3 minuty z każdej strony lub do całkowitego upieczenia.
  4. Gdy mięso będzie w pełni upieczone, zdejmij je z grilla i połóż na talerzu.
  5. Aby podać, połóż kawałek mięsa na liściu sałaty, dodaj niewielką ilość dowolnych dodatków i zawiń.
  6. Ciesz się samgyeopsalem z wybranym sosem do maczania.

Smaczna porada:

  1. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, ważne jest, aby używać cienko pokrojonego mięsa z boczku wieprzowego, ponieważ gotuje się ono szybko i równomiernie.
  2. Możesz dostosować przyprawy do swoich upodobań, dodając mniej lub więcej soli i pieprzu.
  3. Niektórzy ludzie lubią dodawać olej sezamowego lub nasiona sezamu na wierzchu mięsa, aby uzyskać dodatkowy smak.
  4. Możesz dostosować czas gotowania w zależności od grubości mięsa i pożądanego stopnia wysmażenia.
  5. Często je się Samgyeopsal z różnymi dodatkami, takimi jak kimchi, marynowane warzywa i sos do maczania.
  6. Niektóre popularne sosy do maczania są przygotowywane z sosu sojowego, octu, oleju sezamowego i zielonej cebuli lub czosnku.
  7. Mięso można również zawinąć w inne warzywa, takie jak liście pachnotki lub dymka.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.