fbpx

Sernik z malinami i pianką truskawkową

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:20:00
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:01:00:00
  • Poziom trudności:średni

Witajcie kulinarni smakosze! Czy wiecie skąd wziął się przepis na sernik z malinami i pianką truskawkową? To ciekawa historia, która sięga lat 80-tych ubiegłego wieku.

W Polsce w tamtym czasie panowała moda na serniki i wiele osób eksperymentowało z różnymi dodatkami, by stworzyć coś wyjątkowego. Tak też zrobiła pewna pani domu, która na próbę dodała do swojego sernika maliny i piankę z truskawek. Efekt był oszałamiający! Właśnie w ten sposób powstał przepis na sernik z malinami i pianką truskawkową, który od tamtej pory zyskał popularność na całym świecie.

Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Dzisiaj, wiele osób uwielbia ten deser za jego świeżość i delikatny smak. Sernik ten idealnie łączy w sobie kremową konsystencję sera z lekką i orzeźwiającą pianką truskawkową oraz słodkimi malinami. Jest to idealna propozycja na ciepłe dni, gdyż zapewnia orzeźwienie oraz pobudza zmysły.

- Reklama-

Jeśli chcecie, by Wasz sernik z malinami i pianką truskawkową wyszedł idealny, oto kilka podpowiedzi. Pierwsza to dobry wybór składników. Postawcie na najwyższej jakości ser i świeże owoce. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a masło miękkie i rozpuszczone.

Kolejnym ważnym elementem jest właściwe przygotowanie ciasta. Spód powinien być dobrze wyrównany i wypieczony. Pamiętajcie, by dokładnie wymieszać składniki i nie przesadzać z dodatkiem cukru. Jeśli dodacie zbyt dużo cukru, ciasto może stać się zbyt słodkie i ciężkie.

Ostatnią, ale równie ważną kwestią jest właściwe połączenie składników. Pianka truskawkowa powinna być delikatna i gładka, a maliny powinny być równomiernie rozłożone na wierzchu. Pamiętajcie również, aby ciasto dobrze ostygło przed podaniem.

Mam nadzieję, że ta historia i podpowiedzi pomogą Wam w przygotowaniu idealnego sernika z malinami i pianką truskawkową. Smacznego!

Sernik z malinami i pianką truskawkową

Sernik z malinami i pianką truskawkową - przepis krok po kroku

  1. Rozdrabniamy herbatniki w malakserze lub blenderze.
  2. Rozpuszczamy masło w rondelku, a następnie łączymy z herbatnikami i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało.
  4. W misce mieszamy ser mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.
  5. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
  6. Ostrożnie łączymy masę serową z ubitą śmietaną.
  7. Następnie nakładamy połowę masy serowej na spód herbatnikowy, a na wierzch układamy maliny. Przykrywamy pozostałą masą serową i wyrównujemy.
  8. Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. W międzyczasie przygotowujemy piankę truskawkową. W tym celu truskawki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę.
  10. Gotową piankę truskawkową nakładamy na wierzch sernika. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.

Smaczna porada:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przed dodaniem jajek do masy serowej, każde jajko należy dokładnie roztrzepać.
  • Spód herbatnikowy powinien być dobrze wyrównany, aby równomiernie upiec.
  • Piekąc sernik, warto stosować termoobieg, który zapewni równomierne nagrzanie i pieczenie.
  • Pianka truskawkowa powinna być dodana na wierzch sernika już po upieczeniu i schłodzeniu.
  • Schłodzony sernik z malinami i pianką truskawkową najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przydatne urządzenia:

  • Malakser lub blender do rozdrabniania herbatników
  • Rondel do rozpuszczania masła
  • Mikser lub robot kuchenny do miksowania masy serowej i ubijania śmietany
  • Termoobieg w piekarniku, jeśli jest dostępny
  • Blender lub robot kuchenny do przygotowania pianki truskawkowej

 

0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.