Witajcie kulinarni smakosze! Czy wiecie skąd wziął się przepis na sernik z malinami i pianką truskawkową? To ciekawa historia, która sięga lat 80-tych ubiegłego wieku.
W Polsce w tamtym czasie panowała moda na serniki i wiele osób eksperymentowało z różnymi dodatkami, by stworzyć coś wyjątkowego. Tak też zrobiła pewna pani domu, która na próbę dodała do swojego sernika maliny i piankę z truskawek. Efekt był oszałamiający! Właśnie w ten sposób powstał przepis na sernik z malinami i pianką truskawkową, który od tamtej pory zyskał popularność na całym świecie.
Dzisiaj, wiele osób uwielbia ten deser za jego świeżość i delikatny smak. Sernik ten idealnie łączy w sobie kremową konsystencję sera z lekką i orzeźwiającą pianką truskawkową oraz słodkimi malinami. Jest to idealna propozycja na ciepłe dni, gdyż zapewnia orzeźwienie oraz pobudza zmysły.
Jeśli chcecie, by Wasz sernik z malinami i pianką truskawkową wyszedł idealny, oto kilka podpowiedzi. Pierwsza to dobry wybór składników. Postawcie na najwyższej jakości ser i świeże owoce. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a masło miękkie i rozpuszczone.
Kolejnym ważnym elementem jest właściwe przygotowanie ciasta. Spód powinien być dobrze wyrównany i wypieczony. Pamiętajcie, by dokładnie wymieszać składniki i nie przesadzać z dodatkiem cukru. Jeśli dodacie zbyt dużo cukru, ciasto może stać się zbyt słodkie i ciężkie.
Ostatnią, ale równie ważną kwestią jest właściwe połączenie składników. Pianka truskawkowa powinna być delikatna i gładka, a maliny powinny być równomiernie rozłożone na wierzchu. Pamiętajcie również, aby ciasto dobrze ostygło przed podaniem.
Mam nadzieję, że ta historia i podpowiedzi pomogą Wam w przygotowaniu idealnego sernika z malinami i pianką truskawkową. Smacznego!
Sernik z malinami i pianką truskawkową
Sernik z malinami i pianką truskawkową - przepis krok po kroku
- Rozdrabniamy herbatniki w malakserze lub blenderze.
- Rozpuszczamy masło w rondelku, a następnie łączymy z herbatnikami i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało.
- W misce mieszamy ser mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.
- W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
- Ostrożnie łączymy masę serową z ubitą śmietaną.
- Następnie nakładamy połowę masy serowej na spód herbatnikowy, a na wierzch układamy maliny. Przykrywamy pozostałą masą serową i wyrównujemy.
- Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy piankę truskawkową. W tym celu truskawki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę.
- Gotową piankę truskawkową nakładamy na wierzch sernika. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.
Smaczna porada:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przed dodaniem jajek do masy serowej, każde jajko należy dokładnie roztrzepać.
- Spód herbatnikowy powinien być dobrze wyrównany, aby równomiernie upiec.
- Piekąc sernik, warto stosować termoobieg, który zapewni równomierne nagrzanie i pieczenie.
- Pianka truskawkowa powinna być dodana na wierzch sernika już po upieczeniu i schłodzeniu.
- Schłodzony sernik z malinami i pianką truskawkową najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przydatne urządzenia:
- Malakser lub blender do rozdrabniania herbatników
- Rondel do rozpuszczania masła
- Mikser lub robot kuchenny do miksowania masy serowej i ubijania śmietany
- Termoobieg w piekarniku, jeśli jest dostępny
- Blender lub robot kuchenny do przygotowania pianki truskawkowej
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.