fbpx

Sernik z malinami i pianką truskawkową

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:20:00
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:01:00:00
  • Poziom trudności:średni

Witajcie kulinarni smakosze! Czy wiecie skąd wziął się przepis na sernik z malinami i pianką truskawkową? To ciekawa historia, która sięga lat 80-tych ubiegłego wieku.

W Polsce w tamtym czasie panowała moda na serniki i wiele osób eksperymentowało z różnymi dodatkami, by stworzyć coś wyjątkowego. Tak też zrobiła pewna pani domu, która na próbę dodała do swojego sernika maliny i piankę z truskawek. Efekt był oszałamiający! Właśnie w ten sposób powstał przepis na sernik z malinami i pianką truskawkową, który od tamtej pory zyskał popularność na całym świecie.

Dzisiaj, wiele osób uwielbia ten deser za jego świeżość i delikatny smak. Sernik ten idealnie łączy w sobie kremową konsystencję sera z lekką i orzeźwiającą pianką truskawkową oraz słodkimi malinami. Jest to idealna propozycja na ciepłe dni, gdyż zapewnia orzeźwienie oraz pobudza zmysły.

- Reklama-

Jeśli chcecie, by Wasz sernik z malinami i pianką truskawkową wyszedł idealny, oto kilka podpowiedzi. Pierwsza to dobry wybór składników. Postawcie na najwyższej jakości ser i świeże owoce. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a masło miękkie i rozpuszczone.

Kolejnym ważnym elementem jest właściwe przygotowanie ciasta. Spód powinien być dobrze wyrównany i wypieczony. Pamiętajcie, by dokładnie wymieszać składniki i nie przesadzać z dodatkiem cukru. Jeśli dodacie zbyt dużo cukru, ciasto może stać się zbyt słodkie i ciężkie.

Ostatnią, ale równie ważną kwestią jest właściwe połączenie składników. Pianka truskawkowa powinna być delikatna i gładka, a maliny powinny być równomiernie rozłożone na wierzchu. Pamiętajcie również, aby ciasto dobrze ostygło przed podaniem.

Mam nadzieję, że ta historia i podpowiedzi pomogą Wam w przygotowaniu idealnego sernika z malinami i pianką truskawkową. Smacznego!

Sernik z malinami i pianką truskawkową

Sernik z malinami i pianką truskawkową - przepis krok po kroku

  1. Rozdrabniamy herbatniki w malakserze lub blenderze.
  2. Rozpuszczamy masło w rondelku, a następnie łączymy z herbatnikami i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało.
  4. W misce mieszamy ser mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.
  5. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
  6. Ostrożnie łączymy masę serową z ubitą śmietaną.
  7. Następnie nakładamy połowę masy serowej na spód herbatnikowy, a na wierzch układamy maliny. Przykrywamy pozostałą masą serową i wyrównujemy.
  8. Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. W międzyczasie przygotowujemy piankę truskawkową. W tym celu truskawki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę.
  10. Gotową piankę truskawkową nakładamy na wierzch sernika. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.

Smaczna porada:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przed dodaniem jajek do masy serowej, każde jajko należy dokładnie roztrzepać.
  • Spód herbatnikowy powinien być dobrze wyrównany, aby równomiernie upiec.
  • Piekąc sernik, warto stosować termoobieg, który zapewni równomierne nagrzanie i pieczenie.
  • Pianka truskawkowa powinna być dodana na wierzch sernika już po upieczeniu i schłodzeniu.
  • Schłodzony sernik z malinami i pianką truskawkową najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przydatne urządzenia:

  • Malakser lub blender do rozdrabniania herbatników
  • Rondel do rozpuszczania masła
  • Mikser lub robot kuchenny do miksowania masy serowej i ubijania śmietany
  • Termoobieg w piekarniku, jeśli jest dostępny
  • Blender lub robot kuchenny do przygotowania pianki truskawkowej

 

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy