Aromatyczna zupa grzybowa krem z borowików

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:07:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:20:00
  • Poziom trudności:łatwy

Grzyby znane są ze swojego aromatu i smaku. Prawdziwki i podgrzybki to jedne z najlepszych grzybów, których można użyć w gotowaniu. Jednak nie wszyscy domownicy mogą lubić je jeść. Dlatego z pomocą przychodzi nam przepis na gęstą grzybową zupę krem. To wykwintna wersja klasycznej zupy grzybowej, przyrządzana z aromatycznego borowika. Ma świetny smak i gładką konsystencję sprawiającą, że domownicy ją pokochają! Grzyby można kupić, ale również zebrać samodzielnie w trakcie spaceru po lesie.

Aromatyczna zupa grzybowa krem z borowików

Aromatyczna zupa grzybowa krem z borowików - przepis krok po kroku

  1. Oczyść borowiki, delikatnie usuwając brud i zanieczyszczenia. Pokrój je cienko i odłóż na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą przezroczyste, około 5 minut.
  3. Dodaj pokrojone grzyby do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut, aż będą miękkie i pachnące.
  4. Na osobnej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Wmieszaj mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mieszanina będzie lekko złocista.
  5. Stopniowo wlewaj bulion drobiowy lub warzywny, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Dodaj mieszankę grzybów i gotujący się bulion do blendera lub robota kuchennego. Miksuj do uzyskania gładkości.
  7. Umieść mieszaninę z powrotem w garnku i zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj, aby połączyć. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Rozlej zupę do miseczek i udekoruj świeżą pietruszką.
  9. Smacznego!

Smaczna porada:

  • Borowiki można znaleźć w niektórych supermarketach lub sklepach z artykułami dla smakoszy lub można je zastąpić innym rodzajem grzybów leśnych, takich jak kurki lub smardze.
  • Możesz również dodać trochę tostów z chleba na wierzchu, aby uzyskać przyjemną chrupkość.

Przydatne urządzenia:

  • Blender
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy