Grzyby znane są ze swojego aromatu i smaku. Prawdziwki i podgrzybki to jedne z najlepszych grzybów, których można użyć w gotowaniu. Jednak nie wszyscy domownicy mogą lubić je jeść. Dlatego z pomocą przychodzi nam przepis na gęstą grzybową zupę krem. To wykwintna wersja klasycznej zupy grzybowej, przyrządzana z aromatycznego borowika. Ma świetny smak i gładką konsystencję sprawiającą, że domownicy ją pokochają! Grzyby można kupić, ale również zebrać samodzielnie w trakcie spaceru po lesie.
Aromatyczna zupa grzybowa krem z borowików
Aromatyczna zupa grzybowa krem z borowików - przepis krok po kroku
- Oczyść borowiki, delikatnie usuwając brud i zanieczyszczenia. Pokrój je cienko i odłóż na bok.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą przezroczyste, około 5 minut.
- Dodaj pokrojone grzyby do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut, aż będą miękkie i pachnące.
- Na osobnej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Wmieszaj mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż mieszanina będzie lekko złocista.
- Stopniowo wlewaj bulion drobiowy lub warzywny, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Dodaj mieszankę grzybów i gotujący się bulion do blendera lub robota kuchennego. Miksuj do uzyskania gładkości.
- Umieść mieszaninę z powrotem w garnku i zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj, aby połączyć. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Rozlej zupę do miseczek i udekoruj świeżą pietruszką.
- Smacznego!
Smaczna porada:
- Borowiki można znaleźć w niektórych supermarketach lub sklepach z artykułami dla smakoszy lub można je zastąpić innym rodzajem grzybów leśnych, takich jak kurki lub smardze.
- Możesz również dodać trochę tostów z chleba na wierzchu, aby uzyskać przyjemną chrupkość.
Przydatne urządzenia:
- Blender
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.