fbpx

Tradycyjny słodki kapuśniaczek z boczkiem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:25
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:25
  • Poziom trudności:średni

Kapuśniaczkiem nazywano dawniej drobny deszcz, który padał wczesną wiosną, gdy sadziło się kapustę. Jednak w dzisiejszym wpisie nie o deszczu, a o pysznej staropolskiej zupie, którą robi się właśnie z siekanej kapusty.

Kapuśniaczek na słodko - składniki

Kapuśniaczek na słodko - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy bulion warzywny lub mięsny (sprawdź, jak to zrobić).
  2. Ziemniaki i cebulę obieramy. Następnie kroimy je w kostkę.
  3. Siekamy dokładnie kapustę.
  4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  5. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy go do garnka
  6. Lekko podsmażamy boczek, aby lekko się przyrumienił.
  7. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i lekko szklimy.
  8. Dodajemy ziemniaki i mieszamy ze składnikami w garnku.
  9. Dolewamy bulionu, wsypujemy posiekaną kapustę.
  10. Dodajemy przecier pomidorowy (doda smaku i koloru).
  11. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
  12. Gotujemy około 25 minut, aż kapusta i ziemniaki staną się miękkie.
  13. Gdy całość będzie gotowa, do garnka wsypujemy koperek.
  14. Gotowe! Smacznego.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy