fbpx

Tradycyjny słodki kapuśniaczek z boczkiem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:25
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:25
  • Poziom trudności:średni

Kapuśniaczkiem nazywano dawniej drobny deszcz, który padał wczesną wiosną, gdy sadziło się kapustę. Jednak w dzisiejszym wpisie nie o deszczu, a o pysznej staropolskiej zupie, którą robi się właśnie z siekanej kapusty.

Kapuśniaczek na słodko - składniki

Kapuśniaczek na słodko - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy bulion warzywny lub mięsny (sprawdź, jak to zrobić).
  2. Ziemniaki i cebulę obieramy. Następnie kroimy je w kostkę.
  3. Siekamy dokładnie kapustę.
  4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  5. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy go do garnka
  6. Lekko podsmażamy boczek, aby lekko się przyrumienił.
  7. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i lekko szklimy.
  8. Dodajemy ziemniaki i mieszamy ze składnikami w garnku.
  9. Dolewamy bulionu, wsypujemy posiekaną kapustę.
  10. Dodajemy przecier pomidorowy (doda smaku i koloru).
  11. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
  12. Gotujemy około 25 minut, aż kapusta i ziemniaki staną się miękkie.
  13. Gdy całość będzie gotowa, do garnka wsypujemy koperek.
  14. Gotowe! Smacznego.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.