Kapuśniaczkiem nazywano dawniej drobny deszcz, który padał wczesną wiosną, gdy sadziło się kapustę. Jednak w dzisiejszym wpisie nie o deszczu, a o pysznej staropolskiej zupie, którą robi się właśnie z siekanej kapusty.
Kapuśniaczek na słodko - składniki
Kapuśniaczek na słodko - przepis krok po kroku
- Przygotowujemy bulion warzywny lub mięsny (sprawdź, jak to zrobić).
- Ziemniaki i cebulę obieramy. Następnie kroimy je w kostkę.
- Siekamy dokładnie kapustę.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy go do garnka
- Lekko podsmażamy boczek, aby lekko się przyrumienił.
- Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i lekko szklimy.
- Dodajemy ziemniaki i mieszamy ze składnikami w garnku.
- Dolewamy bulionu, wsypujemy posiekaną kapustę.
- Dodajemy przecier pomidorowy (doda smaku i koloru).
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
- Gotujemy około 25 minut, aż kapusta i ziemniaki staną się miękkie.
- Gdy całość będzie gotowa, do garnka wsypujemy koperek.
- Gotowe! Smacznego.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.