Gęsta i kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:20
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:30
  • Poziom trudności:łatwy

Będąc na obiedzie u znajomych po raz pierwszy spróbowałem gęstej i kremowej zupy dyniowej z wyraźną nutą mleka kokosowego. Początkowo nie byłem przekonany do jedzenia dyni jako zupy, ale to jest tak smaczne, że na stałe zagościło w naszym menu.

Gęsta i kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - składniki

Gęsta i kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy wywar warzywny lub drobiowy (sprawdź, jak to zrobić).
  2. Dynię obieramy przy użyciu skrobaczki do warzyw lub noża. Możemy wykorzystać do tego przepisu zarówno dynię hokkaido jak i piżmową.
  3. Przy użyciu łyżki usuwamy nasiona ze środka dyni. Następnie kroimy ją w grubą kostkę.
  4. Obieramy ziemniaki i marchewkę. Kroimy je w kostkę.
  5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy mleko kokosowe. Następnie całość uzupełniamy bulionem tak, aby wystawał maksymalnie 2 centymetry ponad linię warzyw w garnku. Dzięki temu, po ugotowaniu i zmiksowaniu zupa będzie miała konsystencję gęstego kremu.
  6. Całość gotujemy do miękkości warzyw (około 30 minut). UWAGA, dodatek mleka kokosowego powoduje, że zupa lubi kipieć jak zwykłe mleko w trakcie gotowania.
  7. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem.
  8. Przyprawiamy solą, chili i białym pieprzem mielonym.
  9. Gotowe. Smacznego!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy