Będąc na obiedzie u znajomych po raz pierwszy spróbowałem gęstej i kremowej zupy dyniowej z wyraźną nutą mleka kokosowego. Początkowo nie byłem przekonany do jedzenia dyni jako zupy, ale to jest tak smaczne, że na stałe zagościło w naszym menu.
Gęsta i kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - składniki
Gęsta i kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - przepis krok po kroku
- Przygotowujemy wywar warzywny lub drobiowy (sprawdź, jak to zrobić).
- Dynię obieramy przy użyciu skrobaczki do warzyw lub noża. Możemy wykorzystać do tego przepisu zarówno dynię hokkaido jak i piżmową.
- Przy użyciu łyżki usuwamy nasiona ze środka dyni. Następnie kroimy ją w grubą kostkę.
- Obieramy ziemniaki i marchewkę. Kroimy je w kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy mleko kokosowe. Następnie całość uzupełniamy bulionem tak, aby wystawał maksymalnie 2 centymetry ponad linię warzyw w garnku. Dzięki temu, po ugotowaniu i zmiksowaniu zupa będzie miała konsystencję gęstego kremu.
- Całość gotujemy do miękkości warzyw (około 30 minut). UWAGA, dodatek mleka kokosowego powoduje, że zupa lubi kipieć jak zwykłe mleko w trakcie gotowania.
- Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem.
- Przyprawiamy solą, chili i białym pieprzem mielonym.
- Gotowe. Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.