Kiedy po raz pierwszy usłyszałem o dżemie zrobionym z szyszek sosny, nie do końca wierzyłem w opowieści znajomego, który właśnie wrócił z wycieczki po Gruzji. Okazuje się, że to dość popularne przetwory i z samych szyszek robi się znacznie więcej niż tylko dżem. Dziś jednak skupimy się na delikatnej marmoladzie, która szturmem zdobyła już wiele regionów świata, także ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Syrop z tego składnika można dodawać do herbatek, ma sporo witaminy C, soli mineralnych i flawonoidy działające moczopędnie i rozkurczowo.
Szyszki sosny powinny być młode. Dlatego ten przepis najlepiej wykonać na przełomie maja do nawet końca czerwca. Szyszki powinny być zielone, w miarę miękkie i liczyć do 3 centymetrów długości.
Dżem z szyszek sosny - składniki
Dżem z szyszek sosny - przepis krok po kroku
- Szyszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlej litr wody i dodaj do niego szyszki.
- Zagotuj wodę i przez 20 minut gotuj na dużym ogniu.
- Odstaw garnek i pozwól mu wystygnąć. Możesz pominąć ten krok, ale ten sposób pozwoli wydobyć karmelowy kolor z syropu.
- Ponownie zagotuj wodę z szyszkami i dodaj cukier.
- Mieszaj od czasu do czasu.
- Gotujemy wywar do momentu odparowania części wody. Wtedy całość zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu.
- Dżem przełóż do słoików i zamknij je szczelnie.
Smaczna porada:
- Dżem możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Warto zebrać szyszki z dala od ulicy.
- Po ugotowaniu szyszki ściemnieją.
- Zobacz też: Poradnik robienia dżemów i marmolad
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.