fbpx

Dżem z zielonych szyszek sosny

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:15 minut
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:60 minut
  • Poziom trudności:łatwy

Kiedy po raz pierwszy usłyszałem o dżemie zrobionym z szyszek sosny, nie do końca wierzyłem w opowieści znajomego, który właśnie wrócił z wycieczki po Gruzji. Okazuje się, że to dość popularne przetwory i z samych szyszek robi się znacznie więcej niż tylko dżem. Dziś jednak skupimy się na delikatnej marmoladzie, która szturmem zdobyła już wiele regionów świata, także ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Syrop z tego składnika można dodawać do herbatek, ma sporo witaminy C, soli mineralnych i flawonoidy działające moczopędnie i rozkurczowo.

Szyszki sosny powinny być młode. Dlatego ten przepis najlepiej wykonać na przełomie maja do nawet końca czerwca. Szyszki powinny być zielone, w miarę miękkie i liczyć do 3 centymetrów długości.

Dżem z szyszek sosny - składniki

Dżem z szyszek sosny - przepis krok po kroku

  1. Szyszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka wlej litr wody i dodaj do niego szyszki.
  3. Zagotuj wodę i przez 20 minut gotuj na dużym ogniu.
  4. Odstaw garnek i pozwól mu wystygnąć. Możesz pominąć ten krok, ale ten sposób pozwoli wydobyć karmelowy kolor z syropu.
  5. Ponownie zagotuj wodę z szyszkami i dodaj cukier.
  6. Mieszaj od czasu do czasu.
  7. Gotujemy wywar do momentu odparowania części wody. Wtedy całość zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu.
  8. Dżem przełóż do słoików i zamknij je szczelnie.

Smaczna porada:

4.7/5 (3 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy