fbpx

Dżem z pomarańczy

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10 min
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:40 minut
  • Poziom trudności:łatwy

Niektórzy nazywają go marmoladą, dżemem, a inni nie robią go wcale. Mowa o dżemie z pomarańczy, który może nie jest tak popularny w naszym kraju, jak dżemy robione z innych owoców. Jest jednak bardzo dobrą konfiturą nadającą się do kanapek, deserów, czy jako nadzienie do naleśników i pączków. Jak zrobić dżem z pomarańczy?

Dżem z pomarańczy - składniki

Dżem z pomarańczy - przepis krok po kroku

  1. Umyj dokładnie owoce i obierz je ze skórki.
  2. Pokrój je na plastry, by łatwiej było usunąć nasiona.
  3. Plasterki pomarańczy przekrój na ćwiartki lub małe kawałki.
  4. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
  5. Do wrzącej wody ostrożnie dodaj pokrojoną pomarańczę i gotuj przez około 10-15 minut. Czekamy, aż owoce staną się miękkie.
  6. Dodaj cukier i i cały czas mieszaj. Mieszankę gotujemy do momentu, aż całość stanie się gęsta.
  7. Zostaw do ostygnięcia przez przynajmniej 30 minut.
  8. Tak przygotowany dżem przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Smaczna porada:

  • Jeżeli przygotowujesz dżem bliżej okresu świątecznego – możesz do wywaru dodać suszonego goździka (później go wyłów). Nada dżemowi charakterystyczny smak i zapach świątecznego grzańca.
  • Zobacz też: Poradnik robienia dżemów i marmolad
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy