Niektórzy nazywają go marmoladą, dżemem, a inni nie robią go wcale. Mowa o dżemie z pomarańczy, który może nie jest tak popularny w naszym kraju, jak dżemy robione z innych owoców. Jest jednak bardzo dobrą konfiturą nadającą się do kanapek, deserów, czy jako nadzienie do naleśników i pączków. Jak zrobić dżem z pomarańczy?
Dżem z pomarańczy - składniki
Dżem z pomarańczy - przepis krok po kroku
- Umyj dokładnie owoce i obierz je ze skórki.
- Pokrój je na plastry, by łatwiej było usunąć nasiona.
- Plasterki pomarańczy przekrój na ćwiartki lub małe kawałki.
- Do garnka wlej wodę i zagotuj.
- Do wrzącej wody ostrożnie dodaj pokrojoną pomarańczę i gotuj przez około 10-15 minut. Czekamy, aż owoce staną się miękkie.
- Dodaj cukier i i cały czas mieszaj. Mieszankę gotujemy do momentu, aż całość stanie się gęsta.
- Zostaw do ostygnięcia przez przynajmniej 30 minut.
- Tak przygotowany dżem przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Smaczna porada:
- Jeżeli przygotowujesz dżem bliżej okresu świątecznego – możesz do wywaru dodać suszonego goździka (później go wyłów). Nada dżemowi charakterystyczny smak i zapach świątecznego grzańca.
- Zobacz też: Poradnik robienia dżemów i marmolad
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.