Bułka tarta - składniki
Bułka tarta - przepis krok po kroku
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie bułki tartej. Możecie zrobić to ręcznie lub przy użyciu robotów kuchennych. Przeczytajcie jednak, czy dane urządzenie pozwala na przygotowanie bułki tartej. W niektórych przypadkach producent może to odradzać ze względu na stop metalu, z którego zostało wykonane ostrze – po prostu może się szybko stępić. Warto pieczywo połamać lub pokroić na mniejsze kawałki.
-
- Pierwszym sposobem jest ręczne starcie suchego pieczywa na tarce o drobnych oczkach.
- Drugi sposób to użycie robota kuchennego. Może to być malakser, młynek do mielenia kawy, Thermomix, czy inne urządzenia, które mają wirujące ostrza i producent zezwala na takie użycie.
- Możecie zrobić to jak nasze babcie, czyli przepuścić pieczywo przez maszynkę do mielenia mięsa
I gotowe, bułkę tartą warto przechowywać w szafce i najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Smaczna porada:
- Możecie wykorzystać razowe pieczywo by stworzyć razową bułkę tartą.
- Bułka tarta wykorzystywana jest nie tylko jako panierka, pomaga również wiązać składniki np. w przepisie na kotlety mielone.
- Na bułce tartej warto położyć liść laurowy, który odstrasza mole.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.