Jak zrobić bułkę tartą

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:5
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:bardzo łatwy
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie własnej bułki tartej w domu. Wręcz zachęcam Was do tego, bo to świetny sposób na nadanie drugiego życia pieczywu, które wciąż bardzo wiele osób codziennie wyrzuca do śmieci. Tymczasem bułkę tartą możemy zrobić z wielu różnych składników – zarówno bułek zwykłych, z sezamem, tostów, czy po prostu – chleba, aczkolwiek najlepsza bułka wychodzi z bułek i pieczywa tostowego. Warto jednak pamiętać, że pieczywo musi być czerstwe (suche) i nie spleśniałe. Dlatego, zamiast wyrzucać kilkudniowe bułki, czy trzymać je w siatce do momentu aż pokryją się pleśnią – wyjmijcie je i zostawcie w przewiewnym, ciepłym miejscu. Możecie je lekko podpiec w piekarniku, a w sezonie zimowym położyć na kaloryferze. Bułkę tartą przechowujcie w zamkniętym pojemniku. Szybko okaże się, że nie będzie potrzebowali jej więcej kupować.

Bułka tarta - składniki

Bułka tarta - przepis krok po kroku

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie bułki tartej. Możecie zrobić to ręcznie lub przy użyciu robotów kuchennych. Przeczytajcie jednak, czy dane urządzenie pozwala na przygotowanie bułki tartej. W niektórych przypadkach producent może to odradzać ze względu na stop metalu, z którego zostało wykonane ostrze – po prostu może się szybko stępić. Warto pieczywo połamać lub pokroić na mniejsze kawałki.

    1. Pierwszym sposobem jest ręczne starcie suchego pieczywa na tarce o drobnych oczkach.
    2. Drugi sposób to użycie robota kuchennego. Może to być malakser, młynek do mielenia kawy, Thermomix, czy inne urządzenia, które mają wirujące ostrza i producent zezwala na takie użycie.
    3. Możecie zrobić to jak nasze babcie, czyli przepuścić pieczywo przez maszynkę do mielenia mięsa

I gotowe, bułkę tartą warto przechowywać w szafce i najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Smaczna porada:

  • Możecie wykorzystać razowe pieczywo by stworzyć razową bułkę tartą.
  • Bułka tarta wykorzystywana jest nie tylko jako panierka, pomaga również wiązać składniki np. w przepisie na kotlety mielone.
  • Na bułce tartej warto położyć liść laurowy, który odstrasza mole.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy