fbpx

Jak zrobić bułkę tartą

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:5
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:-
  • Poziom trudności:bardzo łatwy
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie własnej bułki tartej w domu. Wręcz zachęcam Was do tego, bo to świetny sposób na nadanie drugiego życia pieczywu, które wciąż bardzo wiele osób codziennie wyrzuca do śmieci. Tymczasem bułkę tartą możemy zrobić z wielu różnych składników – zarówno bułek zwykłych, z sezamem, tostów, czy po prostu – chleba, aczkolwiek najlepsza bułka wychodzi z bułek i pieczywa tostowego. Warto jednak pamiętać, że pieczywo musi być czerstwe (suche) i nie spleśniałe. Dlatego, zamiast wyrzucać kilkudniowe bułki, czy trzymać je w siatce do momentu aż pokryją się pleśnią – wyjmijcie je i zostawcie w przewiewnym, ciepłym miejscu. Możecie je lekko podpiec w piekarniku, a w sezonie zimowym położyć na kaloryferze. Bułkę tartą przechowujcie w zamkniętym pojemniku. Szybko okaże się, że nie będzie potrzebowali jej więcej kupować.

Bułka tarta - składniki

Bułka tarta - przepis krok po kroku

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie bułki tartej. Możecie zrobić to ręcznie lub przy użyciu robotów kuchennych. Przeczytajcie jednak, czy dane urządzenie pozwala na przygotowanie bułki tartej. W niektórych przypadkach producent może to odradzać ze względu na stop metalu, z którego zostało wykonane ostrze – po prostu może się szybko stępić. Warto pieczywo połamać lub pokroić na mniejsze kawałki.

    1. Pierwszym sposobem jest ręczne starcie suchego pieczywa na tarce o drobnych oczkach.
    2. Drugi sposób to użycie robota kuchennego. Może to być malakser, młynek do mielenia kawy, Thermomix, czy inne urządzenia, które mają wirujące ostrza i producent zezwala na takie użycie.
    3. Możecie zrobić to jak nasze babcie, czyli przepuścić pieczywo przez maszynkę do mielenia mięsa

I gotowe, bułkę tartą warto przechowywać w szafce i najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Smaczna porada:

  • Możecie wykorzystać razowe pieczywo by stworzyć razową bułkę tartą.
  • Bułka tarta wykorzystywana jest nie tylko jako panierka, pomaga również wiązać składniki np. w przepisie na kotlety mielone.
  • Na bułce tartej warto położyć liść laurowy, który odstrasza mole.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.