fbpx

Jak zrobić domowy makaron

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -

Nic tak nie sprawia przyjemności jak stworzenie pełnego przepisu samodzielnie od podstaw. To właśnie dlatego tworzymy własne buliony, kostki rosołowe, mieszanki przypraw, czy właśnie makaron. Już na zawsze w pamięci będę miał rodzinne obiady u Babci, która zawsze do zup przygotowywała własny makaron, lane kluski, kołduny itd. Tego smaku po prostu nie da się kupić w sklepie. Aby zrobić własny makaron nie potrzebujecie specjalistycznego sprzętu (chociaż maszynki bywają pomocne, by oszczędzić czas). Wystarczy trochę wprawy i wałek. No to co? Do dzieła!

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Ilość porcji: 5
  • Czas gotowania: 30 min
  • POZIOM TRUDNOŚCI: średni

Domowy makaron – składniki

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej pszennej
  • 3 Jaja
  • pół łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Domowy makaron – przepis krok po kroku

  1. Przy wykonaniu tego przepisu pomocna będzie stolnica. Jeżeli nie macie czegoś takiego, wykorzystajcie duży, czysty blat. Możecie wykorzystać do tego roboty kuchenne, które zagniatają ciasto.

    Przygotuj sobie wszystkie składniki na domowy makaron
    Przygotuj sobie wszystkie składniki na domowy makaron.
  2. Wysyp mąkę na blat i uformuj w jej środku dołek.

    Przydatna jest stolnica. Jeżeli jej nie masz - wykorzystać blat. Musi być czysty!
    Przydatna jest stolnica. Jeżeli jej nie masz – wykorzystać blat. Musi być czysty!
  3. Rozbij trzy jaja do miseczki lub szklanki i wymieszaj je przy użyciu widelca.

    Wiele osób dodaje jaja bezpośrednio do przygotowywanych potraw. Warto jednak wykorzystać w tym celu miseczkę.
  4. Do dołka w mące dodaj wymieszane wcześniej jaja.

    Przed wyrobieniem ciasta, należy je posolić i dodać odrobinę oleju.
  5. Dodaj pozostałe składniki: sól i olej.
  6. Przy użyciu dłoni zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je tak, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Możesz uformować z ciasta kulę, którą rozciągaj po blacie. Po kilku minutach ciasto stanie się gładkie.
  7. Ciasto włóż do czystej miski, okryj plastikową folią lub kuchennym ręcznikiem i zostaw na 30 minut.
  8. Ciasto powinno lekko urosnąć. Wyjmij je z miski i pokrój na kilka równych kawałków.

    Pokrojone ciasto łatwiej będzie rozwałkować i kroić.
  9. Przy użyciu wałka (lub swoich dłoni jak nie macie wałka), rozciągnijcie ciasto by stało się bardziej płaskie.
  10. W kolejnym kroku możecie użyć maszynki do makaronu, do której wkłada się tak wyrobione ciasto i przeciąga by zmniejszyć jego grubość. Możecie też mocniej rozwałkować ciasto pamiętając, by po każdej obróbce ciasto delikatnie oprószyć mąką (nie będzie się przyklejało).

    Cienki płat ciasta możesz zacząć kroić lub przepuścić przez ostrza maszynki do robienia makaronu.
  11. Możecie pokroić ciasto na docelowy kształt makaronu np. paski. Jeżeli zależy Wam na kształtnych i równych kawałkach – rozwałkowane ciasto złóżcie jak kopertę. Pozwoli to wyrównać wszystkie brzegi.

    Pocięty makaron można lekko oprószyć mąką. Dzięki temu nie sklei się.
  12. Aby ugotować makaron, należy nastawić garnek z lekko osoloną wodą. Gdy zacznie się gotować – ostrożnie włóżcie do niego makaron i delikatnie mieszajcie do czasu ponownego zagotowania. W zależności od grubości i ilości makaronu – gotujcie kilka minut aż stanie się miękki.

    Ciasto na makaron możecie zamrozić i wykorzystać kiedy indziej.
  13. Smacznego! Pochwalcie się swoim pierwszym makaronem w komentarzach!

Smaczna porada:

  • Dodając jaja do jakiegokolwiek przepisu, warto rozbijać je po kolei np. do szklanki. Jeżeli traficie na zepsute jajko – nie będziecie musieli wyrzucać całości.
  • Stolnica nie jest droga, a przyda się w wielu przepisach. Można też wspomóc się silikonową formą do pieczenia, którą da się zwinąć i schować w każdym miejscu.
  • Jeżeli ciasto przy wyrabianiu jest zbyt suche – możesz dodać odrobinę wody.
  • Jeżeli ciasto przy wyrabianiu jest zbyt mokre – możesz dodać więcej mąki.
  • Możesz lekko wetrzeć mąkę w dłonie i stolnicę by ciasto nie przyklejało się do nich.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy