Kęski są idealną potrawą na wszelkie imprezy, domówki, czy Sylwestra. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasują wraz z sosem czosnkowym. Jak je zrobić?
Mięso z kurczaka to wartościowe źródło białka, witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo jest lekkostrawne i niskotłuszczowe. Zdecydowanie króluje wśród dań obiadowych na naszych stołach. Możliwości przygotowania jest wiele. Kurczak może być zarówno pieczony, smażony, jak i gotowany na parze. Coraz częściej gości na grillowym ruszcie. Mięso drobiowe możemy podać na wiele sposobów, a przyprawienie go oraz przygotowanie są wyjątkowo proste. Jest smaczny niemal w każdej postaci: podawany na gorąco lub zimno, na słodko oraz pikantny. Przygotowanie mięsa z kurczaka daje nam wiele możliwości na rozwijanie naszych kulinarnych umiejętności.
Nie musimy ograniczać się do podawania dań z drobiu tylko podczas głównego posiłku. W odpowiedniej, niewielkiej formie świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska podczas imprezy. Kęski kurczaka z sezamem i płatkami kukurydzianymi to chrupiące mięsne kawałki w odpowiednio słodkiej oprawie. Idealnie sprawdzą się podczas wieczoru ze znajomymi. Świetnie będą się komponować z różnymi dipami, których przygotowanie również nie zajmie nam wiele czasu.
Warto pomyśleć o urozmaiceniu imprezowego stołu z przekąskami oraz dodatkami. Tak przygotowanym przez was przysmakom goście na pewno nie będą mogli się oprzeć. Zwłaszcza, że panierkę robi się przy wykorzystaniu piwa.
Kęski kurczaka z sezamem i płatkami kukurydzianymi - składniki
Kęski kurczaka z sezamem i płatkami kukurydzianymi - przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy.
- Umytą pierś z kurczaka kroimy na paski o grubości około 1 centymetra i długości około 5 centymetrów.
- Pokrojone kawałki wkładamy do miski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Jeżeli lubimy ostrzejszą kuchnię, można dodać chili. Odstawiamy na 10 minut.
- Przy użyciu widelca roztrzepujemy dwa jajka. Wlewamy je do kurczaka i mieszamy.
Szykujemy dwa talerze. Na jeden sypiemy sezam, na drugi pokruszone płatki kukurydziane. - Rozgrzewamy olej na patelni.
- Każdy kawałek kurczaka moczymy albo w sezamie albo w płatkach kukurydzianych.
- Następnie smażmy na oleju, aż lekko się podrumienią. Usmażone kęski wykładamy na ręczniczek aby odsączyć olej.
- Gotowe danie układamy na talerzu. Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub same.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.