fbpx

Klasyczna arabska Shawarma

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:45:00
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:00:15:00
  • Poziom trudności:średni

Shawarma to jedno z najpopularniejszych dań Bliskiego Wschodu, które zdobyło międzynarodową sławę dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi. To pyszne danie mięsne ma bogatą historię i wiele fascynujących ciekawostek związanych z jego pochodzeniem, składnikami i sposobem przygotowania. W tym obszernym artykule przyjrzymy się shawarmie bliżej, odkrywając tajemnice tego wyjątkowego dania.

Historia shawarmy

Shawarma ma długą historię sięgającą tysiące lat wstecz. Początki tego dania można odnaleźć w starożytnym regionie Levantu, obejmującym dzisiejsze kraje takie jak Syria, Liban, Izrael i Palestyna. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia shawarmy, ale najbardziej popularna mówi o wpływie kuchni tureckiej i greckiej.

Tradycyjnie shawarma przygotowywana była z jagnięciny, ale z czasem pojawiły się także wersje z kurczakiem, wołowiną i indykiem. Dawniej mięso było przyrządzane na pionowym rożnie, obracającym się nad ogniem. Obecnie często używa się specjalnych grilli lub piekarników do shawarmy.

- Reklama-

Składniki i przygotowanie

Podstawowym składnikiem shawarmy jest plasterkowo pokrojone mięso, często marynowane wcześniej w aromatycznych przyprawach. Najczęściej używanymi przyprawami są cynamon, kumin, gałka muszkatołowa, kurkuma, czosnek i papryka. Marynowane mięso jest następnie rożnowane na pionowym rożnie i powoli grillowane, co nadaje mu soczystość i intensywny smak.

Tradycyjnie shawarmę podaje się w cienkim, elastycznym chlebie pitce, zwłaszcza w wersji zwaną „pita”. Wewnątrz pitki znajduje się kawałek mięsa shawarma, a następnie danie jest uzupełniane różnymi dodatkami i sosami. Popularnymi dodatkami są hummus, tabbouleh (sałatka z pietruszki, pomidorów i bulguru), warzywa takie jak pomidory i ogórki oraz marynowane warzywa, np. pikle. Całość często skrapla się sosem tahini (z pasty sezamowej), czosnkowym sosem i/lub ostrym sosem harissa.

Ciekawostki o shawarmie

  • Shawarma jest podobna do innych dań mięsnych spożywanych w różnych kulturach, takich jak tureckie döner kebab, greckie gyros czy meksykańskie tacos al pastor. Mają one wspólne korzenie i często różnią się jedynie wykorzystywanymi przyprawami i dodatkami.
  • Wraz z migracją ludności z Bliskiego Wschodu shawarma znalazła swoje miejsce w kuchniach na całym świecie. Teraz można ją znaleźć w wielu krajach, a lokale serwujące shawarmę stały się popularne zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej.
  • W różnych regionach Bliskiego Wschodu można znaleźć różne warianty shawarmy. Na przykład w Libanie często używa się jagnięciny, podczas gdy w Egipcie preferuje się kurczaka.
  • Obecnie coraz częściej można spotkać wegetariańskie i wegańskie wersje shawarmy, które zamiast mięsa wykorzystują np. tofu, seitan lub warzywa grillowane. To odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na dania roślinne.
  • Shawarma jest często podawana jako danie uliczne. Ma to swoje korzenie w kulturze Bliskiego Wschodu, gdzie uliczne stragany serwują różnorodne smakołyki, w tym właśnie shawarmę.

Czas przygotowania:

  • Przygotowanie marynaty i marynowanie mięsa: około 30 minut
  • Grillowanie mięsa: 10-15 minut
  • Przygotowanie dodatków: około 15 minut
  • Składanie shawarmy: kilka minut

Liczba porcji: Przepis na shawarmę podany powyżej jest na około 4 porcje. Możesz dostosować ilość składników do swoich potrzeb, jeśli chcesz przygotować więcej lub mniej porcji.

Poziom trudności: Średni. Przygotowanie shawarmy wymaga trochę czasu i uwagi podczas grillowania mięsa, ale ogólnie jest to dość prosty przepis.

Czas gotowania: Około 25-30 minut (czas grillowania mięsa może się różnić w zależności od rodzaju mięsa i grubości kawałków).

Shawarma - składniki

Dodatki i sosy:

  • Chleb pita lub tortille
  • Hummus
  • Tabbouleh (sałatka z pietruszki, pomidorów i bulguru)
  • Pokrojone pomidory, ogórki i cebula
  • Ostrzy sos harissa
  • Czosnkowy sos tahini

Shawarma - przepis krok po kroku

  1. Mięso: Jeśli używasz kurczaka lub indyka, pokrój je na plastry. Jeśli wybierasz jagnięcinę lub wołowinę, pokrój na cienkie paski. Umieść mięso w misce.
  2. Marynata: W osobnej misce wymieszaj czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, cynamon, kumin, paprykę, kurkumę i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej marynatą mięso, dokładnie mieszając, aby pokryć je równomiernie. Odstaw na co najmniej 30 minut (im dłużej marynuje się mięso, tym bardziej nasiąknie aromatami).
  3. Grillowanie: Możesz użyć grillu, patelni grillowej lub piekarnika. Na grillu lub patelni grillowej rozgrzej go na średnim ogniu. Jeśli używasz piekarnika, rozgrzej go do temperatury 200°C (180°C w przypadku piekarnika konwekcyjnego). Grilluj mięso, obracając je regularnie, aż będzie soczyste i lekko zrumienione z obu stron. Czas grillowania zależy od rodzaju mięsa i grubości kawałków, ale zazwyczaj wynosi około 10-15 minut.
  4. Przygotowanie dodatków: Podgrzej chleb pita lub tortille. Przygotuj hummus, tabbouleh i pokrój warzywa na cienkie plastry. Przygotuj również sosy harissa i tahini.
  5. Składanie shawarmy: Na środek chleba pita lub tortilli nałóż plasterki mięsa shawarma. Dodaj hummus, tabbouleh, warzywa i skrop je sosem harissa i tahini.
  6. Zawijanie: Zawijaj shawarmę, zaczynając od jednego końca, tak aby składniki były dobrze zamknięte wewnątrz.
  7. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domową shawarmą. Możesz ją podać na talerzu lub owinąć w papier do pakowania na wynos.

Przydatne urządzenia:

  • Grill lub patelnia grillowa
  • Piekarnik
  • Miska do marynaty
  • Noże kuchenne do krojenia mięsa i warzyw
  • Deska do krojenia
  • Sito lub sitko do odsączenia tabbouleh
  • Blender lub mikser do przygotowania hummusu (opcjonalnie)
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.