Ciasteczka te to doskonała przekąska na każdą okazję, są łatwe do wykonania i można je przechowywać w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia. Przepis można łatwo dostosować do własnych upodobań, dodać różne rodzaje czekolady lub dodać orzechy, owoce lub przyprawy, aby nadać im niepowtarzalny smak.
Kruche ciasteczka z czekoladą to idealna równowaga bogatego maślanego smaku i czekoladowej dobroci. Są klasyczną i ponadczasową ucztą, która spodoba się wszystkim. Stanowią wspaniały dodatek do każdego półmiska z ciasteczkami lub mogą być podawane jako deser do filiżanki herbaty lub kawy. Są znane ze swojego bogatego, maślanego smaku i kruchej konsystencji. Oto przepis na kruche ciasteczka z czekoladą, z którego wychodzi około 24 ciasteczek:
Kruche ciasteczka pieguski z czekoladą składniki
Kruche ciasteczka pieguski z czekoladą - przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodaj mąkę i sól do mieszanki masła i mieszaj, aż ciasto się połączy.
- Zetrzyj czekoladę na tarce jarzynowej. Dodaj wiórki czekoladowe do mieszanki.
- Rozwałkuj ciasto na 3 cm kulki i umieść je na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Lekko dociśnij kulki widelcem, aby je spłaszczyć.
- Ciastka pieczemy przez 12-15 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe od spodu.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia przez 5 minut, a następnie przenieś je na talerz, aby całkowicie ostygły.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.