fbpx

Zupa krem z zielonego groszku

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:20:00
  • Poziom trudności:łatwy

Zupa z zielonego groszku to klasyczne i sycące danie, idealne na każdą porę roku. Jest to kremowa i aromatyczna zupa-krem przygotowywana ze świeżego zielonego groszku, który jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kremowa konsystencja zupy wynika ze zmiksowania ugotowanego groszku i dodania śmietany lub mleka.

Ta zupa jest łatwa do zrobienia i można ją przygotować przy użyciu minimalnej ilości składników. Przepis jest wszechstronny i można go wzbogacić przy użyciu innych warzyw, takich jak marchew lub ziemniaki. Pozwoli to uzyskać inny smak i wartości odżywcze.

Zupa krem z zielonego groszku to świetny sposób na wykorzystanie świeżego lub mrożonego groszku. Jest świetną przystawką lub daniem głównym. Możesz również dodać trochę gotowanego kurczaka, bekonu lub grzanek, aby stała się bardziej treściwa. Zmieniając przyprawy w przepisie nadasz jej bardziej egzotyczny smak. Pomoże w tym chociażby kminek lub curry. Oto przepis na kremową zupę z zielonego groszku dla 4-6 osób:

- Reklama-

Zupa krem z zielonego groszku składniki

Zupa krem z zielonego groszku - przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu i dodaj łyżkę oliwy z oliwek lub masła.
  2. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną, około 3-4 minut.
  3. Dodaj zielony groszek i bulion do garnka.
  4. Zagotuj mieszaninę.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 15-20 minut, aż groszek będzie miękki.
  6. Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera zanurzeniowego lub przelej zupę do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  7. Zmiksowaną zupę wlej z powrotem do garnka i wymieszaj ze śmietaną lub mlekiem.
  8. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  9. Podgrzej zupę na małym ogniu, uważając, aby jej nie zagotować.
  10. Podawaj gorącą zupę, udekorowaną świeżymi ziołami lub kleksem kwaśnej śmietany.

 

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy