Marchewka z groszkiem wyśmienicie pasuje do kotleta mielonego lub schabowego. Jest pyszna, kremowa i pełna smaku. Robi się ją dość łatwo, podobnie jak łatwo się ją odgrzewa. Po prostu musicie jej spróbować!
Marchewka z groszkiem na gęsto
Marchewka z groszkiem na gęsto - przepis krok po kroku
- Marchewkę należy obrać i pokroić w równą kostkę.
- Do pustego garnka wrzucamy pokrojoną marchewkę i dolewamy wody tak, aby jej poziom był kilka centymetrów wyżej niż sama marchewka.
- Dodajemy pół kostki rosołowej.
- Gotujemy około 15 minut lub szybciej (w zależności od marchewki) do momentu aż warzywo stanie się miękkie. Możemy to sprawdzić nabierając marchewkę na łyżkę i próbując (uwaga, gorące!).
- Jeżeli marchewka jest już miękka, dodajemy zielony groszek (najpierw należy go odcedzić).
- Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
- W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją na małą kostką.
- Na zimną małą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i od razu dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i cebulę. Jeżeli mąka za szybko wchłonęła cały olej, możemy dodać dodatkową porcję oleju.
- Patelnię stawiamy na ogień i robimy zasmażkę – podgrzewamy mieszając, aż mąka się lekko przyrumieni.
- Zasmażkę dodajemy do garnka z marchewką z groszkiem.
- Mieszamy całość, próbujemy i dosmaczamy solą i pieprzem.
Smaczna porada:
Jeżeli ktoś nie lubi groszku, to może zrobić samą zasmażaną marchewkę. Smakuje równie dobrze!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.