Prosty przepis na chińskie pierożki baozi

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:3 godziny
  • Ilość porcji:20
  • Czas gotowania:25 minut
  • Poziom trudności:średni

Pierożki Baozi z wieprzowiną to świetna propozycja kuchni chińskiej. Klasycznie jest to gotowana na parze bułka zawierające pikantne, mięsne nadzienie („bao”). Posiada także kilka odmian, które różnią się rodzajem gotowania – może być np. grillowana (Cha Shao Bao), czy smażone na patelni (Sheng Jian Bao). Pierożki mają zazwyczaj około 5 centymetrów średnicy i serwowane są m.in. z sosem sojowym, jako niezwykle popularne dane restauracyjne, czy sprzedawane jako street food. Wiele przepisów korzysta z mnóstwa egzotycznych składników, jak pasta fasolowa, czy sos ostrygowy. Jednak warto zacząć od czegoś prostszego stopniowo wprowadzając nowe smaki dla naszego podniebienia. Dlatego dzisiejszy przepis będzie zawierał dobrze znany sos sojowy, ale także mniej popularny olej sezamowy (pyszny), czy wino ryżowe do gotowania (najpopularniejsze to Shao Xing, Miring,  Misung)

Wbrew pozorom ich wykonanie nie jest specjalnie skomplikowane, a większość składników bez problemu znajdziemy w sklepie. Można je także zamrozić i podgrzać/podsmażyć wtedy, gdy będziemy mieli na nie ochotę. Jak się je robi?

Chińskie pierożki baozi - składniki

Chińskie pierożki baozi - przepis krok po kroku

Na samym początku przygotujemy ciasto na pierożki baozi.
  1. Do pojemnika z lekko ciepłą wodą dodajemy 2 łyżeczki cukru i 1.5 łyżeczki drożdży. Dokładnie mieszamy i czekamy 15 minut aż drożdże się aktywują.
  2. Do dużej miski wsypujemy 600 gramów mąki pszennej i dolewamy wodę z drożdżami.
  3. Dokładnie mieszamy formując ciasto z kuli. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie – dolewamy odrobinę wody. Jeżeli zbyt wilgotne – odrobinę mąki.
  4. Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą lub czystym ręcznikiem kuchennym. Odkładamy do miejsca, gdzie nie ma zbyt dużej różnicy temperatur (aby ciasto rosło, a nie opadło. Ja preferuję wkładanie pojemnika do piekarnika). Ciasto odstawiamy na 1 godzinę by spokojnie sobie urosło.
Aby nie tracić czasu patrząc, jak rośnie ciasto – zaczynamy przygotowywać nadzienie.
  1. Kapustę pekińską posiekaj na drobne kawałki. Na drobnej tarce zetrzyj imbir.
  2. Do miski dodaj mielone mięso wieprzowe, kapustę pekińską, imbir, sos sojowy, olej sezamowy i wino ryżowe. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Tak przygotowane składniki schowaj do lodówki – chcemy, aby farsz pierożków baozi był zimny, a mięso nasiąkło smakiem dodatków.
Wracamy do ciasta na pierożki. Po godzinie wyciągamy ciasto z miski

- Reklama-
  1. Ciasto przekładamy na czysty blat lub stolnicę
  2. Rozwałkuj dobrze ciasto by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  3. Uformuj ciasto w kłodę i nieco ją rozciągnij.
  4. W zależności od tego, jak duże mają być pierożki, przetnij ciasto na 10-15 równych kawałków. Rozwałkuj te kawałki w koła. Aby łatwiej było zwijać pierożki, koła z ciasta nie powinny być większe od Twojej dłoni. Powinny być też cienkie, ale nie na tyle, by ciasto prześwitywało.
  5. Najtrudniejszym elementem jest zawijanie pierożków. Możesz ułatwić sobie zadanie kładąc kawałek ciasta na blacie i użyć dwóch dłoni do zawijania pierożków. Klasycznym sposobem jest położenie fragmentu ciasta na otwartej dłoni, położenie łyżki nadzienia na środku i przytrzymanie go tą samą ręką. Wolna ręka formuje krawędzie delikatnie obracając baozi. Robimy takie plisy w formie literki Z. Idealne pierożki baozi mają nawet określoną liczbę takich zagięć. Naszym celem jest uzyskanie między 10-15 zgięciami.  Nie przejmuj się jednak, jak początkowo nie będzie Ci wychodziło formowanie pierożków. Wymaga to wprawy i ćwiczeń.
Gotowanie pierożków baozi

  1. Pierożki gotujemy na parze. Na zdjęciu możecie zobaczyć klasyczny koszykowy parowar wykonany z bambusa. Możecie go kupić za 50-60 zł. Jeżeli go nie macie – zastąpicie go np. metalową nakładką do garnka, czy innym parowarem.
  2. Zaczynamy od dodania zimnej wody i stopniowo rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Gotujemy je na parze w ten sposób przez 15 minut.
  3. Po upływie 15 minut wyłączamy ogień, ale nie dotykamy się jeszcze do pierożków. Muszą odpocząć przez przynajmniej 5 minut. Zbyt szybkie otwarcie wieczka parowaru sprawi, że opadną.

Smaczna porada:

  • Pierożki można mrozić. Do rozmrożenia wystarczy ponownie ugotować je na parze lub podgrzać w mikrofali.
  • Gotująca woda nie powinna dotykać pierożków. Mają ugotować się na parze, a nie bezpośrednio w wodzie
  • Korzystając z bambusowego parowaru, warto położyć pierożki na papierze pergaminowym lub delikatnie przetrzeć bambus olejem. Dzięki temu pierożki się nie przykleją.
  • Pierożki świetnie smakują z dodatkiem sosu sojowego lub winegretu.
  • Mniejsza ilość farszu ułatwi formowanie ciasta początkującym.
  • Możecie też ugotować na parze same ciasto uformowane w kształt bułeczek. To równie popularny dodatek kuchni chińskiej.

Przydatne urządzenia:

  • Bambusowy parowar
  • Stolnica

 

5/5 (2 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy