Dzisiejszy przepis na sałatkę z marynowanych buraczków ćwikłowych w słoiku to klasyczny przepis, który gości w polskich domach od wielu lat. Bardzo wiele rodzin ma w swoich piwnicach specjalne miejsce na przetwory, a wśród nich właśnie marynowane buraczki ćwikłowe. To idealny dodatek do obiadu, a zwłaszcza do tradycyjnych polskich dań jak chociażby kotlet mielony z ziemniaczkami. Zalewę można wykorzystać jako bazę do barszczu, a same buraczki będą smakowały Wam prosto ze słoika lub dodane do sałatki. Jak zrobić marynowane buraczki ćwikłowe? Sprawdź nasz przepis krok po kroku niżej:
Sałatka z marynowanych buraczków ćwikłowych w słoiku - składniki
Sałatka z marynowanych buraczków ćwikłowych w słoiku - przepis krok po kroku
- Buraczki należy ugotować w łupinach.
- Po ugotowaniu trzeba je wystudzić, a następnie obrać ze skórki.
- W tym kroku przyda Wam się jarzynowa tarka, na której zetrzecie buraczki.
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotuj. Dodaj do mieszanki cebulę i gotuj przez 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj także buraczki.
- Całość zamieść w słoikach i pasteryzuj przez 5 minut.
- Pochwal się efektami w komentarzu pod tym przepisem!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.