Tonkatsu to popularne tradycyjne japońskie danie, które składa się z panierowanego i smażonego w głębokim tłuszczu kotleta wieprzowego. Początki tonkatsu sięgają końca XIX wieku, kiedy to zostało po raz pierwszy wprowadzone w Japonii przez restaurację w stylu zachodnim w Tokio. Danie szybko stało się popularne i rozprzestrzeniło się w całej Japonii. Tonkatsu powstaje poprzez obtoczenie kotleta wieprzowego w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażenie w głębokim tłuszczu, aż stanie się złotobrązowe i chrupiące. Danie jest zwykle podawane z ryżem gotowanym na parze i słodko-pikantnym sosem tonkatsu.
Tonkatsu jest popularnym daniem w Japonii i jest powszechnie podawane w restauracjach tonkatsu, restauracjach rodzinnych oraz jako opcja bento (lunch w pudełku). Jest to również popularne danie do przygotowania w domu i chętnie serwowane jako rodzinny posiłek.
Tonkatsu jest najczęściej podawane z szatkowaną kapustą i ryżem gotowanym na parze. Sos podawany z tonkatsu to połączenie soku owocowego, sosu Worcestershire, sosu sojowego i cukru, znany jako sos tonkatsu.
Tonkatsu, czyli japoński schabowy
Tonkatsu, czyli japoński schabowy - przepis krok po kroku
- Kotleciki wieprzowe doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
- Umieść mąkę, jajka i panko w osobnych płytkich naczyniach.
- Zanurz kotlety wieprzowe w mące, strząśnij nadmiar, następnie zanurz w jajku, a na koniec obtocz w panko, dociskając bułkę tartą do wieprzowiny, aby się przywarła.
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub dużym garnku do temperatury 170-180 stopni Celsjusza.
- Delikatnie włóż kotlety wieprzowe do gorącego oleju i smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do uzyskania złocistego koloru i chrupkości.
- Kotlety przełóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar oleju.
- Aby zrobić sos tonkatsu, połącz ketchup, sos Worcestershire, sos sojowy i cukier w małym rondelku i gotuj na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Podawaj tonkatsu z ugotowanym na parze ryżem, szatkowaną kapustą i sosem tonkatsu
Smaczna porada:
Podczas przygotowywania tonkatsu ważne jest, aby używać wysokiej jakości składników, które są świeże i czyste. Kotlety wieprzowe należy rozbić do grubości około pół centymetra, co zapewni równomierne i szybkie gotowanie. Ważne jest również podgrzanie oleju do odpowiedniej temperatury, ponieważ zapewni to równomierne smażenie tonkatsu i uzyskanie ładnego, złocistobrązowego koloru. Dodatkowo ważne jest, aby użyć bułki tartej panko (bez skórki), aby uzyskać dodatkową chrupiącą konsystencję. Sos tonkatsu jest niezbędny podczas jedzenia tonkatsu i można go kupić w azjatyckich supermarketach lub zrobić w domu z recepturą łączącą keczup, sos Worcestershire, sos sojowy i cukier.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.