Skrzydełka, czy udka z kurczaka w nietypowym sosie barbecue to zawsze świetne połączenie. O ile samych marynat BBQ, jak i gotowych już sosów do mięs jest mnóstwo, tak dzisiejszym bohaterem jest marynata do mięsa z kurczaka wykonana z użyciem napoju coca-cola. Słodycz coca-coli podkreśli charakter mięsa, a nieco dłuższe pieczenie niż zawsze sprawi, że napój odparuje pozostawiając przepyszną, skarmelizowaną i chrupiącą skórkę.
Ten przepis przygotowujemy za każdym razem, gdy w domu szykuje się impreza z gośćmi. To świetna propozycja na przyjęcie urodzinowe, czy Sylwestra. Jest jednak jeden minus – to danie dość szybko znika ze stołu!
Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą - składniki
Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą - przepis krok po kroku
- Skrzydełka dokładnie myjemy i czyścimy.
- Do miski dodajemy przyprawy, szklankę coli, jedną czubatą łyżkę przecieru pomidorowego, jedną łyżkę ostrej papryki, łyżkę miodu, pół łyżeczki mielonego kminku, jedną łyżkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Przez praskę przeciskamy 2-3 ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
- Do miski dodajemy mięso kurczaka i jej wierzch przykrywamy folią spożywczą. Trzymamy w lodówce przez przynajmniej 3 godziny. Najlepiej jest zostawić je na noc – w ten sposób dokładnie wchłonie wszystkie aromaty.
- Skrzydełka razem z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez minimum godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia od czasu do czasu podlewajcie mięso marynatą i przekręcajcie mięso.
Smaczna porada:
- Do wykonania tego przepisu możecie użyć coli różnych producentów, nie musi to być Coca-Cola.
- W przepisie możecie wykorzystać skrzydełka, podudzia, jak i same udka.
- Dokładny czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika. Możecie przytrzymać mięso nieco dłużej, jeżeli marynata dobrze nie odparuje.
Przydatne urządzenia:
- Naczynie żaroodporne
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.