Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:01:00:00
  • Poziom trudności:łatwy

Skrzydełka, czy udka z kurczaka w nietypowym sosie barbecue to zawsze świetne połączenie. O ile samych marynat BBQ, jak i gotowych już sosów do mięs jest mnóstwo, tak dzisiejszym bohaterem jest marynata do mięsa z kurczaka wykonana z użyciem napoju coca-cola. Słodycz coca-coli podkreśli charakter mięsa, a nieco dłuższe pieczenie niż zawsze sprawi, że napój odparuje pozostawiając przepyszną, skarmelizowaną i chrupiącą skórkę.

Ten przepis przygotowujemy za każdym razem, gdy w domu szykuje się impreza z gośćmi. To świetna propozycja na przyjęcie urodzinowe, czy Sylwestra. Jest jednak jeden minus – to danie dość szybko znika ze stołu!

Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą
Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą

Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą - składniki

Marynata do mięsa kurczaka BBQ z coca-colą - przepis krok po kroku

  1. Skrzydełka dokładnie myjemy i czyścimy.
  2. Do miski dodajemy przyprawy, szklankę coli, jedną czubatą łyżkę przecieru pomidorowego, jedną łyżkę ostrej papryki, łyżkę miodu, pół łyżeczki mielonego kminku, jedną łyżkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Przez praskę przeciskamy 2-3 ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Do miski dodajemy mięso kurczaka i jej wierzch przykrywamy folią spożywczą. Trzymamy w lodówce przez przynajmniej 3 godziny. Najlepiej jest zostawić je na noc – w ten sposób dokładnie wchłonie wszystkie aromaty.
  4. Skrzydełka razem z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez minimum godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia od czasu do czasu podlewajcie mięso marynatą i przekręcajcie mięso.

Smaczna porada:

- Reklama-
  • Do wykonania tego przepisu możecie użyć coli różnych producentów, nie musi to być Coca-Cola.
  • W przepisie możecie wykorzystać skrzydełka, podudzia, jak i same udka.
  • Dokładny czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika. Możecie przytrzymać mięso nieco dłużej, jeżeli marynata dobrze nie odparuje.

Przydatne urządzenia:

  • Naczynie żaroodporne
5/5 (3 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy