fbpx

Dżem z kiwi

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:01:00
  • Poziom trudności:łatwy

Kiwi to smaczny owoc. Znamy jego ponad 50 różnych odmian. Ma mnóstwo witaminy C, ale przetwory z jego wykonaniem nie są już tak proste, jakby mogło się wydawać. Wszystko za sprawą tego, że owoce kiwi mają dużą zawartość kwasów i bardzo mało pektyny – a to naturalna substancja żelująca. Jeżeli chcecie zrobić dżem, czy galaretkę z kiwi, najlepiej jest dodać pektynę (E440 – pochodzi od roślin) lub żelatynę (E441 – pochodzi od zwierząt) lub wykorzystać owoce bogate w ten składnik (np. jabłka, czy cytryny). Pod tym względem kiwi jest podobne do truskawek, wiśni, czy ananasów i można je stosować zamiennie w różnych przepisach.

Kiwi zawiera enzym o nazwie papaina, który rozkłada białko. Dlatego owoce kiwi świetnie nadają się do np. zmiękczania mięsa. Aby jednak usunąć ten enzym, który mógłbym zepsuć nasze przetwory, mrożone i świeże owoce należy podgrzewać do momentu zagotowania. Jak zrobić dżem z kiwi?

Dżem z kiwi - składniki

Dżem z kiwi - przepis krok po kroku

  1. Przy pomocy łyżki oddziel miąższ od skórki.
  2. W dużej misce wymieszaj miąższ z substancją żelującą (pektyną lub żelatyną).
  3. Całość przełóż do garnka i postaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż całość się zagotuje.
  4. Dodaj cukier i wymieszaj do momentu zgęstnienia. Po minucie zdejmij z ognia.
  5. Na wierzchu dżemu mogła powstać pianka – delikatnie ją usuń.
  6. Dżem przełóż do wysterylizowanych słoików pozostawiając 1/4 wolnej przestrzeni. Zakręć.
  7. Zawekuj słoiki

Smaczna porada:

  • Zamiast substancji żelującej możesz użyć soku z cytryny lub jabłek

 

0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy