Kiwi to smaczny owoc. Znamy jego ponad 50 różnych odmian. Ma mnóstwo witaminy C, ale przetwory z jego wykonaniem nie są już tak proste, jakby mogło się wydawać. Wszystko za sprawą tego, że owoce kiwi mają dużą zawartość kwasów i bardzo mało pektyny – a to naturalna substancja żelująca. Jeżeli chcecie zrobić dżem, czy galaretkę z kiwi, najlepiej jest dodać pektynę (E440 – pochodzi od roślin) lub żelatynę (E441 – pochodzi od zwierząt) lub wykorzystać owoce bogate w ten składnik (np. jabłka, czy cytryny). Pod tym względem kiwi jest podobne do truskawek, wiśni, czy ananasów i można je stosować zamiennie w różnych przepisach.
Kiwi zawiera enzym o nazwie papaina, który rozkłada białko. Dlatego owoce kiwi świetnie nadają się do np. zmiękczania mięsa. Aby jednak usunąć ten enzym, który mógłbym zepsuć nasze przetwory, mrożone i świeże owoce należy podgrzewać do momentu zagotowania. Jak zrobić dżem z kiwi?
Dżem z kiwi - składniki
Dżem z kiwi - przepis krok po kroku
- Przy pomocy łyżki oddziel miąższ od skórki.
- W dużej misce wymieszaj miąższ z substancją żelującą (pektyną lub żelatyną).
- Całość przełóż do garnka i postaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż całość się zagotuje.
- Dodaj cukier i wymieszaj do momentu zgęstnienia. Po minucie zdejmij z ognia.
- Na wierzchu dżemu mogła powstać pianka – delikatnie ją usuń.
- Dżem przełóż do wysterylizowanych słoików pozostawiając 1/4 wolnej przestrzeni. Zakręć.
- Zawekuj słoiki
Smaczna porada:
- Zamiast substancji żelującej możesz użyć soku z cytryny lub jabłek
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.