fbpx

Dżem z kiwi

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:00:01:00
  • Poziom trudności:łatwy

Kiwi to smaczny owoc. Znamy jego ponad 50 różnych odmian. Ma mnóstwo witaminy C, ale przetwory z jego wykonaniem nie są już tak proste, jakby mogło się wydawać. Wszystko za sprawą tego, że owoce kiwi mają dużą zawartość kwasów i bardzo mało pektyny – a to naturalna substancja żelująca. Jeżeli chcecie zrobić dżem, czy galaretkę z kiwi, najlepiej jest dodać pektynę (E440 – pochodzi od roślin) lub żelatynę (E441 – pochodzi od zwierząt) lub wykorzystać owoce bogate w ten składnik (np. jabłka, czy cytryny). Pod tym względem kiwi jest podobne do truskawek, wiśni, czy ananasów i można je stosować zamiennie w różnych przepisach.

Kiwi zawiera enzym o nazwie papaina, który rozkłada białko. Dlatego owoce kiwi świetnie nadają się do np. zmiękczania mięsa. Aby jednak usunąć ten enzym, który mógłbym zepsuć nasze przetwory, mrożone i świeże owoce należy podgrzewać do momentu zagotowania. Jak zrobić dżem z kiwi?

Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Dżem z kiwi - składniki

Dżem z kiwi - przepis krok po kroku

  1. Przy pomocy łyżki oddziel miąższ od skórki.
  2. W dużej misce wymieszaj miąższ z substancją żelującą (pektyną lub żelatyną).
  3. Całość przełóż do garnka i postaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż całość się zagotuje.
  4. Dodaj cukier i wymieszaj do momentu zgęstnienia. Po minucie zdejmij z ognia.
  5. Na wierzchu dżemu mogła powstać pianka – delikatnie ją usuń.
  6. Dżem przełóż do wysterylizowanych słoików pozostawiając 1/4 wolnej przestrzeni. Zakręć.
  7. Zawekuj słoiki

Smaczna porada:

  • Zamiast substancji żelującej możesz użyć soku z cytryny lub jabłek

 

0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.