Patatas bravas („odważne/pikantne ziemniaki”) to przepis kuchni hiszpańskiej na pyszne pieczone kawałki ziemniaków podawane z ostrą przyprawą i sosem. Jak je zrobić?
Ziemniaczki patatas bravas to przedstawiciele Tapas, czyli niewielkich przekąsek, które najczęściej podaje się w hiszpańskich barach. Niektóre z nich je się na ciepło, inne na zimno. Mogą być zrobione z warzyw, mięsa, owoców morza, czy serów. Do najpopularniejszych z nich należą chociażby tortille. Jednak w dzisiejszym wpisie skupiamy się w całości na „patataskach”. W końcu, kto nie lubi pieczonych ziemniaków z przyrumienioną skórką i zdecydowanym, pikantnym smakiem? Świetna przystawka i przekąska, którą polubią także dzieci.
Patatas bravas składa się z dwóch głównych składników, które tworzą to danie. Pierwszym z nich są oczywiście ziemniaki. Drugi to sos. Ten jednak różni się znacznie w zależności od regionu Hiszpanii, czy samej restauracji. Klasycznie i jak wskazuje na to sama nazwa potrawy, jest to lekko ostry sos w stylu salsy. Równie często możemy spotkać patatas bravas podawane z majonezem, sosem czosnkowym, czy alioli. W warunkach domowych możemy ziemniaczki zjeść po prostu z ketchupem.
Bulion mięsny składniki
Bulion mięsny - przepis krok po kroku
Ziemniaczki patatas bravas
- Obierz ziemniaki i dokładnie je umyj.
- Pokrój ziemniaki w kawałki nadające się do zjedzenia „na raz”. Mogą to być także niewielkie ćwiartki.
- Ziemniaki przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i dodaj łyżeczkę soli. Postaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie do końca ugotowane. Możesz to sprawdzić nożem – powinien wchodzić w ziemniaka, ale niezbyt łatwo.
- Ostrożnie wylej wodę i przełóż ziemniaki do całkowitego ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej lub rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smaż ziemniaki mieszając je co kilka minut. Gdy się zarumienią i będą miękkie – przełóż je na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Ziemniaki przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy: odrobinę soli, pieprzu cayenne i wędzonej papryki. Wymieszaj.
Sos do patatas bravas
- Na patelnię dodaj 2-3 łyżki oleju. Rozgrzej.
- Dodaj pociętą w drobną kostkę cebulę i papryczki. Podsmaż przez 2-3 minuty mieszając.
- Dodaj czosnek. Możesz go drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mieszaj całość przez minutę.
- Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (lub przecier pomidorowy), wędzoną paprykę, ostrą paprykę (np. pieprz cayenne), ocet, sól i odrobinę miodu. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut do wymieszania smaków i lekkiego zagęszczenia.
- Jeżeli chcesz nadać gładkiej konsystencji, możesz użyć blendera.
Smaczna porada:
- Jeżeli lubisz bardzo ostre smaki, wybierz ostrzejszą odmianę papryczki chili lub dodaj więcej pieprzu cayenne.
- Ziemniaków nie musisz smażyć na patelni. Jeżeli chcesz ograniczyć liczbę tłuszczu – wykorzystaj w tym kroku piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową.
Przydatne urządzenia:
- Blender do przygotowania gładkiej salsy do patatas bravas
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.