fbpx

Patatas bravas – ziemniaki po hiszpańsku

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:15:00
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:00:10:00
  • Poziom trudności:łatwy

Patatas bravas („odważne/pikantne ziemniaki”) to przepis kuchni hiszpańskiej na pyszne pieczone kawałki ziemniaków podawane z ostrą przyprawą i sosem. Jak je zrobić?

Ziemniaczki patatas bravas to przedstawiciele Tapas, czyli niewielkich przekąsek, które najczęściej podaje się w hiszpańskich barach. Niektóre z nich je się na ciepło, inne na zimno. Mogą być zrobione z warzyw, mięsa, owoców morza, czy serów. Do najpopularniejszych z nich należą chociażby tortille. Jednak w dzisiejszym wpisie skupiamy się w całości na „patataskach”. W końcu, kto nie lubi pieczonych ziemniaków z przyrumienioną skórką i zdecydowanym, pikantnym smakiem? Świetna przystawka i przekąska, którą polubią także dzieci.

Patatas bravas składa się z dwóch głównych składników, które tworzą to danie. Pierwszym z nich są oczywiście ziemniaki. Drugi to sos. Ten jednak różni się znacznie w zależności od regionu Hiszpanii, czy samej restauracji. Klasycznie i jak wskazuje na to sama nazwa potrawy, jest to lekko ostry sos w stylu salsy. Równie często możemy spotkać patatas bravas podawane z majonezem, sosem czosnkowym, czy alioli. W warunkach domowych możemy ziemniaczki zjeść po prostu z ketchupem.

- Reklama-
Patatas bravas
Patatas bravas

Bulion mięsny składniki

Bulion mięsny - przepis krok po kroku

Ziemniaczki patatas bravas

  1. Obierz ziemniaki i dokładnie je umyj.
  2. Pokrój ziemniaki w kawałki nadające się do zjedzenia „na raz”. Mogą to być także niewielkie ćwiartki.
  3. Ziemniaki przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i dodaj łyżeczkę soli. Postaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie do końca ugotowane. Możesz to sprawdzić nożem – powinien wchodzić w ziemniaka, ale niezbyt łatwo.
  5. Ostrożnie wylej wodę i przełóż ziemniaki do całkowitego ostygnięcia.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smaż ziemniaki mieszając je co kilka minut. Gdy się zarumienią i będą miękkie – przełóż je na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy: odrobinę soli, pieprzu cayenne i wędzonej papryki. Wymieszaj.

Sos do patatas bravas

  1. Na patelnię dodaj 2-3 łyżki oleju. Rozgrzej.
  2. Dodaj pociętą w drobną kostkę cebulę i papryczki. Podsmaż przez 2-3 minuty mieszając.
  3. Dodaj czosnek. Możesz go drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mieszaj całość przez minutę.
  4. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (lub przecier pomidorowy), wędzoną paprykę, ostrą paprykę (np. pieprz cayenne), ocet, sól i odrobinę miodu. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut do wymieszania smaków i lekkiego zagęszczenia.
  6. Jeżeli chcesz nadać gładkiej konsystencji, możesz użyć blendera.

Smaczna porada:

  • Jeżeli lubisz bardzo ostre smaki, wybierz ostrzejszą odmianę papryczki chili lub dodaj więcej pieprzu cayenne.
  • Ziemniaków nie musisz smażyć na patelni. Jeżeli chcesz ograniczyć liczbę tłuszczu – wykorzystaj w tym kroku piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową.

Przydatne urządzenia:

  • Blender do przygotowania gładkiej salsy do patatas bravas

 

0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.