Dzisiejszy przykład pochodzi z kuchni włoskiej. To połączenie klasycznej zupy pomidorowej na ostro wraz z małymi pulpecikami mięsnymi. Jest ostro i smacznie. Jak je zrobić?
Tradycyjna zupa pomidorowa - składniki
Tradycyjna zupa pomidorowa - przepis krok po kroku
Jak zrobić klopsiki
- Do miski wrzucamy mięso mielone.
- Kroimy cebulę na drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
- Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
- Kroimy drobno natkę pietruszki i dodajemy do mięsa (około 1 łyżka).
- Do całości dodajemy jajko, solimy i pieprzymy.
- Mięso wyrabiamy i dokładnie mieszamy ręką.
- Z mięsa wyrabiamy małe kulki. Ręce możemy posmarować odrobiną oleju by mięso do nich nie przywierało.
- Do garnka na zupę wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy olej do smażenia.
- Dodajemy do garnka pulpety i smażymy je z każdej strony do momentu, aż się przyrumienią.
Jak zrobić wywar
- Do tego samego garnka dodajemy 2 litry wody i wrzucamy włoszczyznę oraz liść laurowy i lubczyk.
- Od razu dodajemy puszkę z tartymi pomidorami.
- Kroimy marchewkę w paski lub krążki i dodajemy do zupy.
- Przyprawiamy: solą, pieprzem, chili.
- Gotujemy około 15-20 minut do momentu aż marchewka będzie miękka.
- Próbujemy i doprawiamy według gustu. Jeżeli zupa jest zbyt kwaśna, możecie dodać cukru.
- Podajemy z makaronem. Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.