Klasyczna zupa dyniowa hokkaido z pestkami

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:50
  • Poziom trudności:łatwy

Zupę dyniową spróbowałem po raz pierwszy w restauracji. Tak przypadła mi do gustu, że postanowiłem ją sam zrobić. A można ją zrobić z różnych składników i w różny sposób. Każdy z nich jest niezwykle pyszny!

Klasyczna zupa dyniowa hokkaido z pestkami - składniki

Klasyczna zupa dyniowa hokkaido z pestkami - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy wywar warzywny lub drobiowy (sprawdź, jak to zrobić).
  2. Dynię obieramy przy użyciu skrobaczki do warzyw lub noża.
  3. Usuwamy pestki ze środka. Najlepiej jest to zrobić łyżką.
  4. Dynię kroimy w grubszą kostkę.
  5. Obieramy ziemniaki i marchewkę. Kroimy je w kostkę.
  6. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem tak, aby wystawał około 2 cm ponad linię warzyw w garnku (po zmiksowaniu zupa nie będzie zbyt rozwodniona).
  7. Całość gotujemy do miękkości warzyw (około 30 minut).
  8. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem.
  9. Przyprawiamy solą i białym pieprzem mielonym.
  10. Prażymy na suchej patelni pestki z dyni.
  11. Gotowe. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy każdą z nich pestkami z dyni. Smacznego!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy