Zupę dyniową spróbowałem po raz pierwszy w restauracji. Tak przypadła mi do gustu, że postanowiłem ją sam zrobić. A można ją zrobić z różnych składników i w różny sposób. Każdy z nich jest niezwykle pyszny!
Klasyczna zupa dyniowa hokkaido z pestkami - składniki
Klasyczna zupa dyniowa hokkaido z pestkami - przepis krok po kroku
- Przygotowujemy wywar warzywny lub drobiowy (sprawdź, jak to zrobić).
- Dynię obieramy przy użyciu skrobaczki do warzyw lub noża.
- Usuwamy pestki ze środka. Najlepiej jest to zrobić łyżką.
- Dynię kroimy w grubszą kostkę.
- Obieramy ziemniaki i marchewkę. Kroimy je w kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem tak, aby wystawał około 2 cm ponad linię warzyw w garnku (po zmiksowaniu zupa nie będzie zbyt rozwodniona).
- Całość gotujemy do miękkości warzyw (około 30 minut).
- Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem.
- Przyprawiamy solą i białym pieprzem mielonym.
- Prażymy na suchej patelni pestki z dyni.
- Gotowe. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy każdą z nich pestkami z dyni. Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.