Okres świąt Bożego Narodzenia wszystkim chyba kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. To zapach cynamonu wprawia nas w klimat niezapomnianych rodzinnych zimowych świąt, gdzie ubrana choinka z kolorowymi światełkami stoi w centralnej części domu, a śnieg za oknem i kolędy w radiu wprawiają w nastrój zadumy i wyciszenia.
Na pewno wielu z nas nie może sobie wyobrazić świąt bez wypieków, które na naszym stole goszczą najczęściej tylko raz do roku, a największą przyjemność sprawia przygotowywanie ich wspólnie z najbliższymi.
To właśnie świąteczne pierniczki znajdziemy na naszych stołach zawsze w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przybierające najrozmaitsze kształty, ozdabiane kolorowymi posypkami są nie tylko pyszną przekąską w trakcie rodzinnych rozmów, ale często stają się również ozdobą choinkową, stroikową lub dodatkiem do prezentu.
Świąteczne, brązowe, kruche, lub właśnie puszyste, pierniczki polane często jasnym lukrem sprawiają, że nie można się im oprzeć. Nawet wtedy, gdy stół zastawiony jest masą innych pyszności my nie możemy oderwać od nich wzroku i zawsze skusimy się na chociaż jeden pierniczek.
Towarzyszący im wyjątkowy smak oraz aromat miodu i cynamonu wprawia nas w spokojny, relaksujący nastrój, a jak wiadomo, najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek.
Świąteczne pierniczki z lukrem - składniki
Świąteczne pierniczki - przepis krok po kroku
- Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę
- Wkładamy do lodówki na około 20 minut
- Ciasto rozwałkujcie na około pół centymetra grubości i za pomocą foremek, wycinamy ciasteczka
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza
- Po upieczeniu, należy ostudzić ciasteczka
Lukier do ciasteczek - przepis krok po kroku
- Do miski wsypujemy przesiany cukier puder, białko, sok z cytryny i mieszamy przy użyciu robota. Wykorzystujemy do tego mieszadełka, a nie ubijaczki by nie napowietrzyć lukru. Mieszanie powinno trwać od 5 do 10 minut. Lukier powinien być gładki i lśniący. Jak jest za rzadki, dodajemy trochę cukru pudru. Jeżeli wyszedł za gęsty – kroplę soku z cytryny.
- Gdy przygotujemy lukier, możemy dodać do niego barwnik spożywczy. Warto podzielić go na kilka porcji i do każdej dodać inny kolor.
- Lukier przekładamy do jednorazowych woreczków cukierniczych. Wycinamy maluteńką dziurkę i ozdabiamy pierniczki
- Czekamy aż lukier wyschnie. Dopiero po tym możemy kłaść ciastko na ciastku.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.