Kapusta jest nie tylko biała i czerwona. Jest również zielona. Tę odmianę jednego z najbardziej rozpowszechnionych warzyw liściastych na świecie szczególnie upodobali sobie Azjaci. Nazywają ją „armatnią”, gdyż rośnie w ciasnych, kulistych główkach, przypominających kule armatnie. W całej Azji, ale już nie tylko tam, ludzie zajadają się jej chrupkimi liśćmi o woskowej konsystencji – niezwykle tanimi, a pożywnymi zarazem.
Zielona kapusta jest obok brokułu, kalafiora, brukselki i jarmużu, warzywem krzyżowym, co oznacza, że należy do rodziny botanicznej Brassicaceae. Tworzą ją średniej wielkości gładkie, wydłużone liście w kolorze zielonym, z białymi końcówkami. Zielone liście i białe są jadalne, ale czym są one mniejsze, tym smaczniejsze. Rdzeń rośliny jest przeważnie wycinany przed przygotowaniem, gdyż ze względu na swą twardość może być zbyt trudny do spożycia. Kapustę można podawać na surowo lub przyrządzać na wiele sposobów poprzez gotowanie (kapusta duszona jest szczególnie smaczna), marynowanie lub fermentowanie, a nawet pieczenie.
Kapusta zielona – skąd się wzięła?
Na świecie do rodziny „kapustowatych” należy 38 gatunków roślin, spośród których 21 gatunków – głównie w Europie – występuje w stanie dzikim. Ocenia się, że kapusta uprawiana jest od co najmniej 4000 lat, a może i dłużej. Roślinę tę powszechnie spożywano już w starożytności, ale także i w wiekach średnich. Zaś jej dzisiejsza kariera rozpoczyna się w XVI wieku. Kapustę najbardziej ceni się w Irlandii, Rosji, Niemczech, ale również w Polsce i Czechach.
A jak przyrządzać zieloną kapustę?
Można ją przygotowywać na wiele sposobów, ale najczęściej się ją smaży, gotuje na wolnym ogniu, na parze lub dusi. Peklowana wołowina z kapustą – to tradycyjne, niezwykle delikatne danie, spożywane w dni świąteczne w wielu kulturach. Aby kapustę ugotować, trzeba ją przekroić na pół poprzez rdzeń, a następnie poćwiartować. Zaś ćwiartki trzeba poddać gotowaniu, ale już w całości. Proces taki trwa ok. 6-8 minut. Lecz gdyby kapusta została wcześniej posiekana, to skróciłby się on do 3-5 minut. Tak przyrządzone warzywo można już podawać na stół, jednakże wcześniej trzeba je odcedzić. Można również gotować całe ćwiartki na parze, w koszu do gotowania, ale to już nieco dłuższy proces, gdyż trwa ok. 10-12 minut.
Pieczenie i gotowanie kapusty zielonej
Kapustę można również i piec, i gotować na parze. Proces pieczenia wydobywa ogromną ilość smaku i słodyczy poprzez karmelizację węglowodanów. A jak się do tego powinieneś zabrać? Pokrój kapustę na ćwiartki, a następnie posmaruj je oliwą, najlepiej z oliwek. Dopraw potem obficie solą i piecz na blasze przez 45 minut w temperaturze lekko ponad 200 st. C. Inną opcją stanowi gotowanie na parze. Korzystając z faktu, iż liście rośliny są stosunkowo mocne, to po ugotowaniu na parze można je następnie nadziewać mielonym mięsem, ryżem lub innymi składnikami o ziarnistej konsystencji.
Warzywo to jest także stosunkowo częstym składnikiem różnych zup. Kapustę można marynować i kisić. Zieloną kapustę często podaje się również na surowo, jako dodatek do sałatek. Jest ona głównym składnikiem klasycznej amerykańskiej sałatki „coleslaw” – popularnej surówki obiadowej, w której podstawowym składnikiem jest surowa szatkowana kapusta, zaś w zależności od kraju czy upodobań dodawane są do niej rozmaite składniki jak: marchew, jabłko czy ananas.
Czy kapusta zielona ma dużo składników odżywczych?
Warzywo to posiada roślinny, nieco pieprzny smak. Jednak zmiękczany jest on poprzez gotowanie. W początkowej fazie procesu gotowania z garnka może być dodatkowo wydzielany lekki zapach siarki. Smak zielonej kapusty bardzo przypomina kalafior lub brukselkę, z którymi jest ona blisko spokrewniona. Sto gramów surowej zielonej kapusty zawiera aż około 92% wody, 1 gram białka, 6 gramów węglowodanów i 3 gramy błonnika wraz ze znikomą ilością tłuszczu. Roślina ta stanowi także źródło witamin: C oraz K.
Gdzie kupić kapustę zieloną?
Warzywo to jest jednym z najbardziej wszechobecnych na świecie i można je łatwo znaleźć w sklepie spożywczym lub w supermarkecie. Wiosną i jesienią kapustę tę można również łatwo zobaczyć na targowiskach. Wybierając określony egzemplarz, należy wyszukiwać te kapusty, których zewnętrzne liście nie są ani zwiędłe, ani brązowawe, zaś struktura głowy jest ciasna, zbita, a ona sama ciężka.
A jak przechowywać kapustę?
Można ją położyć w dowolnym miejscu bez opakowania i pozostawić w takim stanie do dwóch miesięcy. Ale jeśli chcemy ją przechowywać w mniejszych porcjach, to – absolutnie bez mycia – należy roślinę pokroić, potem ciasno zawinąć i magazynować najwyżej przez 2-3 dni, po czym trzeba ją przygotować do spożycia. Pamiętać należy, iż nie myjemy zielonej kapusty, którą zamierzamy użyć za jakiś czas, gdyż wilgoć może przyspieszyć jej psucie się.
Inne gatunki i odmiany kapusty
Obok zielonej kapusty istnieje też kilka innych rodzajów tego warzywa. Kapusta czerwona ma fioletowy kolor, zaś kapusta pekińska, która dotarła do Europy z Chin i Japonii dopiero na początku XX wieku, posiada wydłużony kształt. A ta kapusta, która jest zapewne najbardziej podobna do zielonej kapusty, nazywa się kapustą włoską. Podobnie jak zielona, włoska jest okrągła, zaś główna różnica pomiędzy nimi polega na tym, że liście włoskiej odmiany są koronkowe, jakby kędzierzawe. I nie są one tak gęsto upakowane, jak w wypadku główki kapusty zielonej. Smak włoskiej odróżnia się większą dozą słodkości, a jej liście są bardziej delikatne.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.