Co powstanie z połączenia ogórków, marchewki, cebuli i papryki? Pyszna sałatka! Jeżeli przygotujecie wywar na bazie octu i dodacie wszystko do słoików, sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i czekać będzie na rodzinny obiad. Jest nie tylko smaczna ale również bardzo kolorowa. Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki w marynacie do słoików?
Robienie przetworów marynowanych w słoikach na zimę od dawna było sposobem na przechowywanie naszych ulubionych warzyw przez dłuższy czas. Często te wyjmowane z półek pod koniec sezonu smakowały najlepiej. Co jednak zrobić, żeby w naszej szafce gościły różne przetwory, które urozmaicą naszą kuchnię? Dobrym pomysłem będzie szukanie nowych smaków i improwizowanie z łączeniem warzyw w słoikach. Zadbajmy o to, żeby obok naszych kiszonych ogórków pojawiły się też ciekawe kolorowe sałatki, które idealnie sprawdzą się do codziennego obiadu.
Konserwowe ogórki i paprykę w słoiku zna każdy, ale warto poeksperymentować w kuchni i połączyć te warzywa dodając marynatę o ciekawym smaku. Możemy przyprawić ją w dowolny, pasujący nam sposób. Dzięki temu otrzymamy gotową sałatkę, która sprawdzi się jako dodatek do posiłku lub przystawka, czy przekąska.
Pamiętajmy, żeby bawić się kolorami. W zależności od tego jaką paprykę wykorzystacie do zrobienia przetworów wasze sałatki będą wyglądać coraz ciekawiej. Nie musimy ograniczać się do zielonego ogórka i najbardziej popularnej czerwonej papryki. Tutaj mamy już większe pole do popisu.
Proponowana sałatka z ogórków i papryki w marynacie dzięki wykorzystaniu obu warzyw zawiera witaminy, które zimą zadbają o wzmocnienie naszego organizmu. Dobrze wpływają też na perystaltykę naszych jelit. Warto więc zadbać o nie w diecie przez cały rok.
Sałatka z ogórków i papryki w słoiku w marynacie - składniki
Sałatka z ogórków i papryki w słoiku w marynacie - przepis krok po kroku
- Obierz marchewkę, pokrój ją w kostkę i gotuj w wodzie przez 5 minut. Gotuje się najdłuższej ze wszystkich składników dlatego zaczynamy właśnie od niej.
- Wszystkie składniki kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski.
- Wlewamy do niej ocet, dodajemy cukier, sól, wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
- Całość zostaw na 24 godziny ale nie chowaj do lodówki.
- Na drugi dzień przygotowaną mieszankę nakładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
- Pochwal się efektami swojej pracy w komentarzu poniżej!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.