Shakshuka to tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, które składa się z jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Początki potrawy sięgają regionu Maghrebu w Afryce Północnej, a konkretnie krajów Tunezji, Libii i Algierii.
Uważa się, że nazwa „shakshuka” pochodzi od arabskiego słowa „shak”, które oznacza „wstrząsnąć”, w odniesieniu do sposobu, w jaki jaja są delikatnie wstrząsane w sosie. Uważa się, że danie to istnieje od wieków i tradycyjnie było podawane jako proste, obfite danie śniadaniowe lub brunchowe.
Szakszuka jest podstawą kuchni wielu krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, takich jak Egipt, Izrael, Liban, Maroko i Palestyna. Jest to proste danie, które można przygotować z różnych składników, w tym pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i przypraw, takich jak kminek i papryka. Niektóre odmiany obejmują dodanie różnych rodzajów mięsa, takich jak mielona wołowina, jagnięcina lub chorizo lub dodanie różnych rodzajów fasoli lub ciecierzycy.
Tradycyjnie shakshuka jest podawana na żeliwnej patelni i spożywana z chlebem lub pitą do maczania w sosie. Jest to również popularne danie śniadaniowe, często podawane z chlebem, jogurtem lub labneh.
W ostatnich latach shakshuka zyskała popularność poza Bliskim Wschodem i Afryką Północną, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Europie, gdzie została uznana za wszechstronne i aromatyczne danie. Często jest podawany jako danie brunchowe, a składniki można dostosować do różnych ograniczeń dietetycznych, takich jak dieta bezglutenowa, wegetariańska i wegańska.
Klasyczna Shakshuka - składniki
Klasyczna Shakshuka - przepis krok po kroku
- Na dużej patelni lub rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i czerwoną paprykę i smaż, aż zmiękną, około 5 minut.
- Dodaj kminek, paprykę i pieprz cayenne (jeśli używasz) na patelnię i wymieszaj, aby połączyć. Gotuj przez dodatkowe 1-2 minuty lub do uzyskania aromatu.
- Na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i doprowadź mieszaninę do wrzenia.
- Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj sos przez około 10 minut lub do momentu, aż lekko zgęstnieje.
- Za pomocą łyżki zrób dwa dołki w sosie i wbij do każdego z nich jajko. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj jajka przez około 5-7 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne.
- Udekoruj shakshukę świeżą pietruszką lub kolendrą i podawaj na gorąco z chlebem lub pitą do maczania.
Smaczna porada:
Uwaga: ilość składników można dostosować do własnych upodobań. Możesz także dodać różne rodzaje mięsa, takie jak mielona wołowina, jagnięcina lub chorizo lub dodać różne rodzaje fasoli lub ciecierzycy do sosu, aby był bardziej pożywny.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.