Przechodząc w pobliżu piekarni zawsze kusi mnie zapach świeżych drożdżowych bułeczek. Ciężko się powstrzymać przez kupieniem choćby jednej. A jak zrobić słodkie drożdżowe bułeczki z serem? O tym w dzisiejszym materiale.
Słodkie bułeczki drożdżowe z serem - składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 220 ml mleka (2% lub 3.2%),
- 40 gramów świeżych drożdży,
- 100 gramów cukru,
- 50 gramów mąki pszennej + odrobina mąki do stolnicy,
- 80 gramów masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
Składniki na masę serową
- pół kilograma twarogu półtłustego,
- 100 mililitrów gęstej śmietany (12% lub 18%, im tłustsza tym lepsza),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 60 gramów cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko (białko wykorzystamy do smarowania ciasta)
Słodkie bułeczki drożdżowe z serem - przepis krok po kroku
Ciasto drożdżowe – krok po kroku
- Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy przez kilka chwil by całość się rozpuściła.
- Dodajemy do mikstury mąkę, masło i sól.
- Przy użyciu dłoni wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do miski. Miskę przykrywamy np. ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Zabieramy się za masę serową, a do ciasta wrócimy za jakiś czas.
Masa serowa – krok po kroku
- Do pustej miski dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy.
- Całość ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru.
- Do tej samej miski dodajemy pokruszony twaróg. Jeżeli chcemy aby masa miała lekkie i wyczuwalne grudki – mieszamy mikserem. Jeżeli zależy nam na jednolitej masie – użyjcie blendera.
Przygotowujemy bułeczki z serem
- Blat lub stolnicę posypujemy mąką by nie przyklejało się ciasto.
- Ciasto wyjmujemy z przykrycia, przekładamy na blat i rolujemy w długiego kluska.
- Dzielimy go na 10 podobnych części (np. krojąc nożem).
- Z tych części tworzymy kulki na kształt bułeczki. Jeżeli nie macie doświadczenia, możecie rozpłaszczyć taką kulkę i na wierzch dodać ser. Bardziej zaawansowane osoby mogą eksperymentować z ciastem tworząc różne plecionki jak na naszym zdjęciu.
- Przygotowane bułeczki przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym białkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Gdy się w pełni nagrzeje, wkładamy do niego blachę z bułeczkami.
- Pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.