Słodkie drożdżowe bułeczki z serem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:40
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:20
  • Poziom trudności:łatwy

Przechodząc w pobliżu piekarni zawsze kusi mnie zapach świeżych drożdżowych bułeczek. Ciężko się powstrzymać przez kupieniem choćby jednej. A jak zrobić słodkie drożdżowe bułeczki z serem? O tym w dzisiejszym materiale.

Słodkie bułeczki drożdżowe z serem - składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 220 ml mleka (2% lub 3.2%),
  • 40 gramów świeżych drożdży,
  • 100 gramów cukru,
  • 50 gramów mąki pszennej + odrobina mąki do stolnicy,
  • 80 gramów masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

Składniki na masę serową

  • pół kilograma twarogu półtłustego,
  • 100 mililitrów gęstej śmietany (12% lub 18%, im tłustsza tym lepsza),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 60 gramów cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do smarowania ciasta)

Słodkie bułeczki drożdżowe z serem - przepis krok po kroku

Ciasto drożdżowe – krok po kroku

  1. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy przez kilka chwil by całość się rozpuściła.
  2. Dodajemy do mikstury mąkę, masło i sól.
  3. Przy użyciu dłoni wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do miski. Miskę przykrywamy np. ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Zabieramy się za masę serową, a do ciasta wrócimy za jakiś czas.

Masa serowa – krok po kroku

  1. Do pustej miski dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy.
  2. Całość ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru.
  3. Do tej samej miski dodajemy pokruszony twaróg. Jeżeli chcemy aby masa miała lekkie i wyczuwalne grudki – mieszamy mikserem. Jeżeli zależy nam na jednolitej masie – użyjcie blendera.

Przygotowujemy bułeczki z serem

  1. Blat lub stolnicę posypujemy mąką by nie przyklejało się ciasto.
  2. Ciasto wyjmujemy z przykrycia, przekładamy na blat i rolujemy w długiego kluska.
  3. Dzielimy go na 10 podobnych części (np. krojąc nożem).
  4. Z tych części tworzymy kulki na kształt bułeczki. Jeżeli nie macie doświadczenia, możecie rozpłaszczyć taką kulkę i na wierzch dodać ser. Bardziej zaawansowane osoby mogą eksperymentować z ciastem tworząc różne plecionki jak na naszym zdjęciu.
  5. Przygotowane bułeczki przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym białkiem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Gdy się w pełni nagrzeje, wkładamy do niego blachę z bułeczkami.
  7. Pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy