fbpx

Słodkie drożdżowe bułeczki z serem

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:40
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:20
  • Poziom trudności:łatwy

Przechodząc w pobliżu piekarni zawsze kusi mnie zapach świeżych drożdżowych bułeczek. Ciężko się powstrzymać przez kupieniem choćby jednej. A jak zrobić słodkie drożdżowe bułeczki z serem? O tym w dzisiejszym materiale.

Słodkie bułeczki drożdżowe z serem - składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 220 ml mleka (2% lub 3.2%),
  • 40 gramów świeżych drożdży,
  • 100 gramów cukru,
  • 50 gramów mąki pszennej + odrobina mąki do stolnicy,
  • 80 gramów masła lub margaryny,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

Składniki na masę serową

  • pół kilograma twarogu półtłustego,
  • 100 mililitrów gęstej śmietany (12% lub 18%, im tłustsza tym lepsza),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 60 gramów cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do smarowania ciasta)

Słodkie bułeczki drożdżowe z serem - przepis krok po kroku

Ciasto drożdżowe – krok po kroku

  1. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy przez kilka chwil by całość się rozpuściła.
  2. Dodajemy do mikstury mąkę, masło i sól.
  3. Przy użyciu dłoni wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do miski. Miskę przykrywamy np. ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Zabieramy się za masę serową, a do ciasta wrócimy za jakiś czas.

Masa serowa – krok po kroku

  1. Do pustej miski dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy.
  2. Całość ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru.
  3. Do tej samej miski dodajemy pokruszony twaróg. Jeżeli chcemy aby masa miała lekkie i wyczuwalne grudki – mieszamy mikserem. Jeżeli zależy nam na jednolitej masie – użyjcie blendera.

Przygotowujemy bułeczki z serem

  1. Blat lub stolnicę posypujemy mąką by nie przyklejało się ciasto.
  2. Ciasto wyjmujemy z przykrycia, przekładamy na blat i rolujemy w długiego kluska.
  3. Dzielimy go na 10 podobnych części (np. krojąc nożem).
  4. Z tych części tworzymy kulki na kształt bułeczki. Jeżeli nie macie doświadczenia, możecie rozpłaszczyć taką kulkę i na wierzch dodać ser. Bardziej zaawansowane osoby mogą eksperymentować z ciastem tworząc różne plecionki jak na naszym zdjęciu.
  5. Przygotowane bułeczki przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym białkiem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Gdy się w pełni nagrzeje, wkładamy do niego blachę z bułeczkami.
  7. Pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.