Myśląc o jakichkolwiek świętach w Polsce niemal natychmiast namyśl przychodzi nam… klasyczna sałatka jarzynowa. Dziś podpowiadamy Wam, jak ją zrobić.
Klasyczna sałatka jarzynowa - składniki
Klasyczna sałatka jarzynowa - przepis krok po kroku
- Należy obrać ziemniaki, marchewki i seler, a następnie włożyć je do garnka. Dolać tyle wody, aby zakryć warzywa i zostawić kilka centymetrów zapasu (warzywa można również ugotować na parze). Wodę w garnku należy lekko posolić (szczypta soli).
- Po ugotowaniu warzyw należy je ostudzić. Wodę można wylać lub wykorzystać do przygotowania zupy (w końcu to wywar warzywny). W święta Bożego Narodzenia często używa się tego bulionu do przygotowania barszczu wigilijnego.
- W międzyczasie gotujemy 3 jajka na twardo.
- Siekamy marchewkę, cebulę, ziemniaki, jaja i selera w kostkę i wkładamy je do dużej miski.
- Opieramy jabłko i kroimy je w kostkę. Dodajemy je do osobnej (pustej) miski. Szybko kroimy ogórki kiszone i dokładnie mieszamy z jabłkami. Dzięki temu jabłka nie zdążą sczernieć. Po wymieszaniu dodajemy do pozostałych warzyw.
- Odcedzamy groszek i kukurydzę i wrzucamy całość do mieszanki.
- Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Próbujemy i doprawiamy według własnego uznania. Gotowe!
Smaczna porada:
- Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, warto dodać nieco więcej musztardy np. sarepskiej.
- Jeżeli gotujecie wcześniej rosół, możecie wykorzystać warzywa z bulionu.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.