Wafle są idealną przekąską na słodko. Bardzo szybko je się robi, wyglądają ładnie i są kolorowe. Sprawdzą się zarówno na deser dla domowników jak i jako poczęstunek dla gości. Można zrobić jednocześnie dwie masy w dwóch kolorach i smarować wafle na przemian.
Wafle z galaretką - składniki
Wafle z galaretką - przepis krok po kroku
- Do garnka wrzucamy margarynę, śmietanę i cukier. Stawiamy na ogień i mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i wymieszają, ale nie zagotują.
- Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy dwie galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Jak będą z tym trudności, można lekko podgrzać całość na ogniu.
- Garnek stawiamy w chłodnym miejscu i chłodzimy masę do wafli. Gdy będzie już gęsta, to przekładamy wafle.
- Zawijamy w papier i kładziemy na nich coś ciężkiego na dwie godziny by masa stwardniała. Po upływie tego czasu można je już kroić.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.