Pomidorówka to moja ulubiona zupa od małego. Najbardziej lubię jej wariant podawany z ryżem oraz świeżym pieczywem z masłem. Po prostu musicie tego spróbować! Jak ją zrobić?
Tradycyjna zupa pomidorowa - składniki
Tradycyjna zupa pomidorowa - przepis krok po kroku
- Garnek napełniamy około 2 litrami zimnej wody.
- Do zimnej wody dodajemy mięso z kurczaka.
- Podgrzewamy wodę do zagotowania. W międzyczasie zbieramy szum (pianę z wierzchu) i wylewamy ją do zlewu.
- Marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
- Dodajemy włoszczyznę do garnka, lubczyk i liść laurowy. Solimy około pół łyżeczki
- Od razu dodajemy także starte pomidory (świeże lub z puszki).
- Zupę gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Do szklanki dodajemy dwie łyżki śmietany 30% i stopniowo dolewamy po odrobinę zupy by wyrównać temperaturę. Dzięki temu – śmietana się zważy. Gdy wymieszamy już śmietanę w szklance – wlewamy całość do zupy (zabielanie zupy).
- Próbujemy i doprawiamy według własnego gustu solą i pieprzem.
- Jeżeli zupa jest za kwaśna, możemy dodać odrobinę cukru
- Podajemy z kluskami lub ugotowanym ryżem. Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.