fbpx

Tradycyjna zupa pomidorowa

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:40
  • Poziom trudności:średni

Pomidorówka to moja ulubiona zupa od małego. Najbardziej lubię jej wariant podawany z ryżem oraz świeżym pieczywem z masłem. Po prostu musicie tego spróbować! Jak ją zrobić?

Tradycyjna zupa pomidorowa - składniki

Tradycyjna zupa pomidorowa - przepis krok po kroku

  1. Garnek napełniamy około 2 litrami zimnej wody.
  2. Do zimnej wody dodajemy mięso z kurczaka.
  3. Podgrzewamy wodę do zagotowania. W międzyczasie zbieramy szum (pianę z wierzchu) i wylewamy ją do zlewu.
  4. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
  5. Dodajemy włoszczyznę do garnka, lubczyk i liść laurowy. Solimy około pół łyżeczki
  6. Od razu dodajemy także starte pomidory (świeże lub z puszki).
  7. Zupę gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie.
  8. Do szklanki dodajemy dwie łyżki śmietany 30% i stopniowo dolewamy po odrobinę zupy by wyrównać temperaturę. Dzięki temu – śmietana się zważy. Gdy wymieszamy już śmietanę w szklance – wlewamy całość do zupy (zabielanie zupy).
  9. Próbujemy i doprawiamy według własnego gustu solą i pieprzem.
  10. Jeżeli zupa jest za kwaśna, możemy dodać odrobinę cukru
  11. Podajemy z kluskami lub ugotowanym ryżem. Smacznego!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy