Klasyczna zupa kurkowa

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:40
  • Poziom trudności:łatwy

Lubicie zbierać grzyby? A może po prostu lubicie ich smak? Zupa kurkowa to jeden z klasycznych przykładów wykorzystania leśnych skarbów na obiad. Chociaż muszę przyznać, że w ostatnich latach coraz trudniej jest mi znaleźć kurki w lesie.

Klasyczna zupa kurkowa - składniki

Klasyczna zupa kurkowa - składniki - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy wywar mięsny lub warzywny na zupę (sprawdź, jak to zrobić).
  2. Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą by pozbyć się piasku.
  3. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, z każdego odcinamy korzonek.
  4. Cebulę, ziemniaki,  marchewkę obieramy, kroimy w kostkę.
  5. Do pustego garnka na zupę dodajemy masło. Po jego roztopieniu dodajemy cebulę i lekko ją szklimy.
  6. Dosypujemy marchewkę i ziemniaki. Chwilę zesmażamy.
  7. Następny krok to dodanie grzybów, które podsmażamy z całością przez kilka minut.
  8. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20-25 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  9. Solimy i pieprzymy do smaku.
  10. Przy pomocy blendera całość miksujemy.
  11. Tak powstały krem z kurek zabielamy (sprawdź, jak zabielić zupę).
  12. Porcję ozdabiamy koperkiem. Można również podawać z tostami lub kawałkami grzanek.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy