Lubicie zbierać grzyby? A może po prostu lubicie ich smak? Zupa kurkowa to jeden z klasycznych przykładów wykorzystania leśnych skarbów na obiad. Chociaż muszę przyznać, że w ostatnich latach coraz trudniej jest mi znaleźć kurki w lesie.
Klasyczna zupa kurkowa - składniki
Klasyczna zupa kurkowa - składniki - przepis krok po kroku
- Przygotowujemy wywar mięsny lub warzywny na zupę (sprawdź, jak to zrobić).
- Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą by pozbyć się piasku.
- Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, z każdego odcinamy korzonek.
- Cebulę, ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę.
- Do pustego garnka na zupę dodajemy masło. Po jego roztopieniu dodajemy cebulę i lekko ją szklimy.
- Dosypujemy marchewkę i ziemniaki. Chwilę zesmażamy.
- Następny krok to dodanie grzybów, które podsmażamy z całością przez kilka minut.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20-25 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Przy pomocy blendera całość miksujemy.
- Tak powstały krem z kurek zabielamy (sprawdź, jak zabielić zupę).
- Porcję ozdabiamy koperkiem. Można również podawać z tostami lub kawałkami grzanek.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.