fbpx

Zupa krem z kalafiora

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:5
  • Czas gotowania:35
  • Poziom trudności:średni

Kalafior jest ciekawym składnikiem na zupy. Bardzo lubię delikatną zupę kalafiorową, która smakuje tak samo dobrze bez jak i z zabielaniem. Jednak jej kremowy wariant z grzankami to przepis, który polubią nawet dzieci nie lubiące kalafiorów. Jak ją zrobić?

Zupa krem z kalafiora - składniki

Zupa krem z kalafiora - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy wywar mięsny lub wywar warzywny
  2. Pusty garnek stawiamy na ogniu i dodajemy masło. Czekamy aż się rozgrzeje.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do garnka i czekamy, aż się zeszkli.
  4. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli. Chwilę podsmażamy.
  5. Kalafior różyczkujemy na mniejsze części. Większe kroimy na równe kawałki.
  6. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie (około 25 minut).
  7. Zupę miksujemy blenderem na krem
  8. Krem zabielamy przy użyciu śmietany 30%.
  9. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  10. Smacznego!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy