Kalafior jest ciekawym składnikiem na zupy. Bardzo lubię delikatną zupę kalafiorową, która smakuje tak samo dobrze bez jak i z zabielaniem. Jednak jej kremowy wariant z grzankami to przepis, który polubią nawet dzieci nie lubiące kalafiorów. Jak ją zrobić?
Zupa krem z kalafiora - składniki
Zupa krem z kalafiora - przepis krok po kroku
- Przygotowujemy wywar mięsny lub wywar warzywny
- Pusty garnek stawiamy na ogniu i dodajemy masło. Czekamy aż się rozgrzeje.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do garnka i czekamy, aż się zeszkli.
- Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli. Chwilę podsmażamy.
- Kalafior różyczkujemy na mniejsze części. Większe kroimy na równe kawałki.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie (około 25 minut).
- Zupę miksujemy blenderem na krem
- Krem zabielamy przy użyciu śmietany 30%.
- Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.