Zupa pieczarkowa bardzo często gościła na moim stole, gdy byłem jeszcze dzieckiem. Zawsze rodzicie mieli pretensje, że pieczarki wybierałem, a zjadałem cała resztę. Jak mogłem pomijać tak pyszny składnik? Teraz już tego nie robię 🙂 Jak zrobić klasyczną zupę pieczarkową? O tym w dzisiejszym materiale.
Klasyczna zupa pieczarkowa - składniki
Klasyczna zupa pieczarkowa - przepis krok po kroku
Wywar możemy ugotować samodzielnie, jak w naszym przepisie: LINK. Możemy także rozpuścić specjalnie kostki rosołowe w wodzie postępując według instrukcji z kostki. Jest także możliwość zakupienia gotowego wywaru np. w kartonie.
- Marchewkę ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę.
- Obieramy ziemniaki i kroimy je kostkę. Podobnie jak cebulę.
- Pieczarki kroimy w plasterki lub kostkę (w zależności od własnych preferencji)
- Garnek na zupę stawiamy na ogniu i dodajemy do niego 2 łyżki masła.
- Po rozpuszczeniu masła wsypujemy cebulę, ziemniaki, marchewkę i pieczarki. Lekko całość zesmażamy.
- Dodajemy wywar mięsny.
- Gotujemy przez około 15 minut (sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie).
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Zupę zabielamy śmietaną 30% (Sprawdź, jak zabielić zupę).
- Jeżeli lubicie gęściejszą zupę, możecie na koniec dodać zasmażkę z mąki (jak zrobić zasmażkę)
- Smacznego!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.