fbpx

Zupa ogórkowa jak u babci

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:45
  • Poziom trudności:łatwy

Kwaśna zupa ogórkowa ze świeżymi ziemniaczkami. Mmm, czy przychodzi Wam do głowy wspomnienie jednego z obiadów u dziadków? Jak zrobić taką zupę ogórkową? O tym w dzisiejszym przepisie.

Klasyczna zupa ogórkowa - składniki

Klasyczna zupa ogórkowa - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy wywar na zupę (sprawdź, jak zrobić wywar).
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce (tzw. jarzynowej).
  4. Ogórki kiszone również ścieramy na tarce jarzynowej. Uwaga, umyjcie od razu tarkę po ścieraniu ogórków. Jeżeli tego nie zrobicie – kwas z ogórków bardzo szybko sprawi, że pokryje się ona rdzą.
  5. Starte warzywa dodajemy do gotującego się wywaru w garnku.
  6. Do wywaru dodajemy liść laurowy
  7. Całość gotujemy około 20 minut do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  8. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna – można dodać do niej wody z kiszonych ogórków.
  9. Przyprawiamy do smaku i gotowe!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.