fbpx

Zupa ogórkowa jak u babci

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:45
  • Poziom trudności:łatwy

Kwaśna zupa ogórkowa ze świeżymi ziemniaczkami. Mmm, czy przychodzi Wam do głowy wspomnienie jednego z obiadów u dziadków? Jak zrobić taką zupę ogórkową? O tym w dzisiejszym przepisie.

Klasyczna zupa ogórkowa - składniki

Klasyczna zupa ogórkowa - przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy wywar na zupę (sprawdź, jak zrobić wywar).
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce (tzw. jarzynowej).
  4. Ogórki kiszone również ścieramy na tarce jarzynowej. Uwaga, umyjcie od razu tarkę po ścieraniu ogórków. Jeżeli tego nie zrobicie – kwas z ogórków bardzo szybko sprawi, że pokryje się ona rdzą.
  5. Starte warzywa dodajemy do gotującego się wywaru w garnku.
  6. Do wywaru dodajemy liść laurowy
  7. Całość gotujemy około 20 minut do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  8. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna – można dodać do niej wody z kiszonych ogórków.
  9. Przyprawiamy do smaku i gotowe!
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy