Kwaśna zupa ogórkowa ze świeżymi ziemniaczkami. Mmm, czy przychodzi Wam do głowy wspomnienie jednego z obiadów u dziadków? Jak zrobić taką zupę ogórkową? O tym w dzisiejszym przepisie.
Klasyczna zupa ogórkowa - składniki
Klasyczna zupa ogórkowa - przepis krok po kroku
- Przygotowujemy wywar na zupę (sprawdź, jak zrobić wywar).
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce (tzw. jarzynowej).
- Ogórki kiszone również ścieramy na tarce jarzynowej. Uwaga, umyjcie od razu tarkę po ścieraniu ogórków. Jeżeli tego nie zrobicie – kwas z ogórków bardzo szybko sprawi, że pokryje się ona rdzą.
- Starte warzywa dodajemy do gotującego się wywaru w garnku.
- Do wywaru dodajemy liść laurowy
- Całość gotujemy około 20 minut do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Jeżeli zupa jest za mało kwaśna – można dodać do niej wody z kiszonych ogórków.
- Przyprawiamy do smaku i gotowe!
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.