fbpx

Meksykańskie Chili con carne

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:00:30:00
  • Poziom trudności:łatwy

Meksykańskie danie chili con carne spróbowałem po raz pierwszy… na rodzinnym obiedzie. Pamiętam, że moja Mama dostała podstawowy przepis od koleżanki lubiącej podróże. Danie jest niezwykle smaczne i dość uniwersalne. Można jeść je bez dodatków, z pieczywem, tostami, czy zawinąć w tortillę. Świetnie smakuje tuż po zrobieniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu. To wszystko sprawia, że chili con carne możecie przygotować dość szybko i zajadać się nim nawet przez kilka dnia.

Skąd wzięło się chili con carne? Właściwie to nie wiadomo po dziś dzień mimo wielokrotnych prób prześledzenia drogi tego przedstawiciela kuchni Tex-Mex do Ameryki. Jak możemy przeczytać w artykule miesięcznika TexasMonthly, Chili con carne zostało wprowadzone do Ameryki przez „królowe Chili”. Tym mianem nazwano kobiety, które w okolicach 1860 roku podawały ten fastfood Tex-Mex na Placu Wojskowym w San Antonio. Szybko okazało się, że to danie zdobyło popularność wśród robotników i podobne stoiska zaczęły otwierać się w okolicy np. Houston. Danie było niezwykle smaczne, pożywne i tanie. Najczęściej zamawiano tamales z chili – często dodawano fasolę. Robotnicy liczyli na szybki posiłek u sprzedawców chili. Kochali je miłośnicy przygód. A klasy wyższe próbowały ich przegonić lub zamknąć.

Przepis, który dziś Wam proponuję, możecie dowolnie modyfikować. W końcu pamiętajcie, że eksperymenty i zabawa w kuchni to świetny sposób na poznanie własnego, ulubionego smaku.

- Reklama-

Meksykańskie Chili con carne - składniki

Meksykańskie Chili con carne - przepis krok po kroku

  1. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek możesz pokroić w bardzo drobną kostkę, lub przecisnąć przez praskę.
  2. Na głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę smażenia, dodaj cebulę. Podsmaż przez minutę mieszając co chwilę.
  3. Dodaj czosnek, wymieszaj.
  4. Dodaj mięso mielone. Najlepiej smakuje świeżo mielone, ale może kupić także gotowe mięso mielone z łopatki wieprzowej (ma najlepszy smak).
  5. Dokładnie pomieszaj całość upewniając się, że mięso się rozdrobniło. Mięso zacznie puszczać wodę i soki. Smaż do momentu, aż płyny zaczną się redukować.
  6. Otwórz puszkę z fasolą i przelej jej zawartość przez sitko. Przepłucz fasolę wodą. Dodaj ją do mięsa i wymieszaj.
  7. Otwórz delikatnie puszkę z kukurydzą, odwróć ją do góry nogami w zlewie i pozwól odsączyć wodzie przez 1-2 minuty. Następnie przesyp kukurydzę do dania i wymieszaj.
  8. Jeżeli lubisz groszek, możesz go również dodać.
  9. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut mieszając co chwilę.
  10. Dodaj łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, łyżkę mielonego pieprzu ziołowego i łyżeczkę pieprzu cayene. Możesz również dodać łyżkę soku z cytryny lub limonki. Wymieszaj dokładnie całość i zostaw na małym ogniu na 5 minut.
  11. Spróbuj danie i ewentualnie ponownie dodaj przypraw.
  12. Danie jest gotowe!

Smaczna porada:

  • Możecie poprosić w sklepie, aby pracownik zmielił przy Was wybrane mięso np. z łopatki wieprzowej.
  • Egzotyczną nutę tego przepisu świetnie podkreśla odrobina soku z limonki. Alternatywnie można dodać nieco soku z cytryny.
  • Możecie wykorzystać świeże pomidory, które zblendujecie lub zetrzecie do miski.
  • To danie to fast food, więc nie bójcie się kupować gotowych składników, jak: mięso mielone, kukurydza w puszce, fasola w puszce, czy przecier pomidorowy.

 

5/5 (1 Review)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy