Meksykańskie danie chili con carne spróbowałem po raz pierwszy… na rodzinnym obiedzie. Pamiętam, że moja Mama dostała podstawowy przepis od koleżanki lubiącej podróże. Danie jest niezwykle smaczne i dość uniwersalne. Można jeść je bez dodatków, z pieczywem, tostami, czy zawinąć w tortillę. Świetnie smakuje tuż po zrobieniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu. To wszystko sprawia, że chili con carne możecie przygotować dość szybko i zajadać się nim nawet przez kilka dnia.
Skąd wzięło się chili con carne? Właściwie to nie wiadomo po dziś dzień mimo wielokrotnych prób prześledzenia drogi tego przedstawiciela kuchni Tex-Mex do Ameryki. Jak możemy przeczytać w artykule miesięcznika TexasMonthly, Chili con carne zostało wprowadzone do Ameryki przez „królowe Chili”. Tym mianem nazwano kobiety, które w okolicach 1860 roku podawały ten fastfood Tex-Mex na Placu Wojskowym w San Antonio. Szybko okazało się, że to danie zdobyło popularność wśród robotników i podobne stoiska zaczęły otwierać się w okolicy np. Houston. Danie było niezwykle smaczne, pożywne i tanie. Najczęściej zamawiano tamales z chili – często dodawano fasolę. Robotnicy liczyli na szybki posiłek u sprzedawców chili. Kochali je miłośnicy przygód. A klasy wyższe próbowały ich przegonić lub zamknąć.
Przepis, który dziś Wam proponuję, możecie dowolnie modyfikować. W końcu pamiętajcie, że eksperymenty i zabawa w kuchni to świetny sposób na poznanie własnego, ulubionego smaku.
Meksykańskie Chili con carne - składniki
Meksykańskie Chili con carne - przepis krok po kroku
- Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek możesz pokroić w bardzo drobną kostkę, lub przecisnąć przez praskę.
- Na głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę smażenia, dodaj cebulę. Podsmaż przez minutę mieszając co chwilę.
- Dodaj czosnek, wymieszaj.
- Dodaj mięso mielone. Najlepiej smakuje świeżo mielone, ale może kupić także gotowe mięso mielone z łopatki wieprzowej (ma najlepszy smak).
- Dokładnie pomieszaj całość upewniając się, że mięso się rozdrobniło. Mięso zacznie puszczać wodę i soki. Smaż do momentu, aż płyny zaczną się redukować.
- Otwórz puszkę z fasolą i przelej jej zawartość przez sitko. Przepłucz fasolę wodą. Dodaj ją do mięsa i wymieszaj.
- Otwórz delikatnie puszkę z kukurydzą, odwróć ją do góry nogami w zlewie i pozwól odsączyć wodzie przez 1-2 minuty. Następnie przesyp kukurydzę do dania i wymieszaj.
- Jeżeli lubisz groszek, możesz go również dodać.
- Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut mieszając co chwilę.
- Dodaj łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, łyżkę mielonego pieprzu ziołowego i łyżeczkę pieprzu cayene. Możesz również dodać łyżkę soku z cytryny lub limonki. Wymieszaj dokładnie całość i zostaw na małym ogniu na 5 minut.
- Spróbuj danie i ewentualnie ponownie dodaj przypraw.
- Danie jest gotowe!
Smaczna porada:
- Możecie poprosić w sklepie, aby pracownik zmielił przy Was wybrane mięso np. z łopatki wieprzowej.
- Egzotyczną nutę tego przepisu świetnie podkreśla odrobina soku z limonki. Alternatywnie można dodać nieco soku z cytryny.
- Możecie wykorzystać świeże pomidory, które zblendujecie lub zetrzecie do miski.
- To danie to fast food, więc nie bójcie się kupować gotowych składników, jak: mięso mielone, kukurydza w puszce, fasola w puszce, czy przecier pomidorowy.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.